Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekteverzuim Zuyderland stijgt: 'Laat lockdown niet los'

Geplaatst opzondag 22 november 2020 - 13:04

Het is nog steeds erg druk in de Limburgse ziekenhuizen. Het ziekteverzuim bij Zuyderland loopt op, zegt bestuursvoorzitter David Jongen.

Jongen was zondag te gast in het radioprogramma de Stemming van L1.

Lockdown moet strenger
Het ziekteverzuim bij het personeel van de ziekenhuizen van Zuyderland in Sittard-Geleen en Heerlen is opgelopen tot ruim 9 procent. Een maand geleden was dat nog 8 procent, zegt Jongen. Bij Zuyderland werken ongeveer 5.000 mensen. "Op sommige afdelingen is het heel erg druk", zegt Jongen. "Daar hebben we veel last van. Sommige medewerkers krijgen zelf corona, zijn uitgeput of hebben psychische klachten. We besteden er veel aandacht aan en zetten psychische ondersteuning in. Maar zorgprofessionals zijn stoer en willen doorbuffelen. Dan doen ze dan ook, soms ten koste van zichzelf." Jongen pleit er voor om de lockdown nog een tijd in stand te houden en hem zelfs nog een beetje te verstrengen. "We houden dit niet veel langer vol. Ik weet dat ik me hier niet populair mee maak, maar ik zie elke dag hoe we ervoor staan en dit is echt pittig", zegt de ziekenhuisbaas.

Aantal patiënten daalt niet
Het aantal patiënten in de ziekenhuizen daalt volgens Jongen amper. "We hebben maar een paar dagen gemerkt dat het beter ging, maar het aantal patiënten daalt zeker niet bij Zuyderland. We zijn bezorgd, maar we kunnen het aan." Dat komt onder meer omdat ongeveer 25 tot 30 procent van de reguliere zorg is geschrapt. "Ongeveer 50 patiënten per dag krijgen bij ons te horen dat hun operatie niet doorgaat", zegt Jongen. "Zo spelen we personeel vrij om coronapatiënten te verzorgen. Het is alle hens aan dek, nog meer dan in de eerste golf. Toen hebben we alle zorg gestopt, nu proberen we zoveel mogelijk reguliere zorg door te laten gaan."

Volgens David Jongen gaan de cijfers de komende weken niet voldoende dalen. Volhouden is volgens hem de boodschap. "Als we de lockdown nu loslaten, gaat het echt mis. We hebben geen andere keuze. We kunnen mensen niet laten sterven omdat we zo graag naar de kroeg willen gaan."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen