Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekteverzuim Zuyderland stijgt: 'Laat lockdown niet los'

Geplaatst opzondag 22 november 2020 - 13:04

Het is nog steeds erg druk in de Limburgse ziekenhuizen. Het ziekteverzuim bij Zuyderland loopt op, zegt bestuursvoorzitter David Jongen.

Jongen was zondag te gast in het radioprogramma de Stemming van L1.

Lockdown moet strenger
Het ziekteverzuim bij het personeel van de ziekenhuizen van Zuyderland in Sittard-Geleen en Heerlen is opgelopen tot ruim 9 procent. Een maand geleden was dat nog 8 procent, zegt Jongen. Bij Zuyderland werken ongeveer 5.000 mensen. "Op sommige afdelingen is het heel erg druk", zegt Jongen. "Daar hebben we veel last van. Sommige medewerkers krijgen zelf corona, zijn uitgeput of hebben psychische klachten. We besteden er veel aandacht aan en zetten psychische ondersteuning in. Maar zorgprofessionals zijn stoer en willen doorbuffelen. Dan doen ze dan ook, soms ten koste van zichzelf." Jongen pleit er voor om de lockdown nog een tijd in stand te houden en hem zelfs nog een beetje te verstrengen. "We houden dit niet veel langer vol. Ik weet dat ik me hier niet populair mee maak, maar ik zie elke dag hoe we ervoor staan en dit is echt pittig", zegt de ziekenhuisbaas.

Aantal patiënten daalt niet
Het aantal patiënten in de ziekenhuizen daalt volgens Jongen amper. "We hebben maar een paar dagen gemerkt dat het beter ging, maar het aantal patiënten daalt zeker niet bij Zuyderland. We zijn bezorgd, maar we kunnen het aan." Dat komt onder meer omdat ongeveer 25 tot 30 procent van de reguliere zorg is geschrapt. "Ongeveer 50 patiënten per dag krijgen bij ons te horen dat hun operatie niet doorgaat", zegt Jongen. "Zo spelen we personeel vrij om coronapatiënten te verzorgen. Het is alle hens aan dek, nog meer dan in de eerste golf. Toen hebben we alle zorg gestopt, nu proberen we zoveel mogelijk reguliere zorg door te laten gaan."

Volgens David Jongen gaan de cijfers de komende weken niet voldoende dalen. Volhouden is volgens hem de boodschap. "Als we de lockdown nu loslaten, gaat het echt mis. We hebben geen andere keuze. We kunnen mensen niet laten sterven omdat we zo graag naar de kroeg willen gaan."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen