Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekenhuizen willen COVID-patiënt sneller uit isolatie

Geplaatst opdonderdag 2 september 2021 - 20:28

De Limburgse ziekenhuizen willen coronapatiënten sneller veilig uit de isolatie halen.

Om dat te bereiken gaat het Maastricht UMC+ samen met het Zuyderland Medisch Centrum onderzoek doen naar de besmettelijkheid van COVID-19-patiënten.

PCR-test
Momenteel moeten patiënten twee dagen achter elkaar een negatieve PCR-testuitslag hebben, voordat zij uit isolatie kunnen. "Terwijl we weten dat zij - ook bij een positieve uitslag - niet meer besmettelijk hoeven te zijn", zegt Mathie Leers, klinisch chemicus-hematoloog in het Zuyderland. "De test toont de aanwezigheid aan van het coronavirus, maar maakt geen onderscheid of dat virus dood of levend is", aldus Leers.

CoLab-score
Volgens hem kan dat ook anders. "Met een bloedtest kunnen we de reactie van de patiënt op het cornavirus meten." De ziekenhuizen verwachten met deze zogeheten CoLab-score een prima methode in huis te hebben. De score wordt bepaald op basis van bloeduitslagen en is een alternatief voor de bekende PCR-test.

Klok rond
De bloedtesten zijn voordelig, volgens Leers. Ze zijn de klok rond beschikbaar en brengen vrijwel geen extra kosten met zich mee. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van tien standaard laboratoriumuitslagen. Door deze wijze van testen kan de isolatie van een coronapatiënt worden verkort. Dat is een grote verbetering. Isolatie gaat vaak gepaard met fysieke en psychische belasting voor zowel patiënten als medewerkers.

Virusdeeltjes
Voor het onderzoek van het MUMC+ en Zuyderland worden de bloedwaarden en testuitslagen van 500 voormalige patiënten geanalyseerd. Daarnaast worden van 90 toekomstige patiënten binnen het onderzoek dagelijks de CoLab-score bepaald en vergeleken met de standaard PCR-test én een nieuwe PCR-test die de aanwezigheid van besmettelijke virusdeeltjes kan uitsluiten.

De onderzoekers hopen binnen één jaar de resultaten te kunnen verzamelen. "De mogelijkheid bestaat dat uit onderzoek blijkt dat de CoLab-score ook op andere infectieziekten kan worden toegepast", aldus Leers.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen