Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekenhuizen verdeeld over aanpak boerkaverbod

Geplaatst opmaandag 22 juli 2019 - 14:40

De Limburgse ziekenhuizen zijn verdeeld over hoe ze het boerkaverbod op 1 augustus gaan aanpakken.

Dat blijkt uit een rondgang van L1 langs de zes ziekenhuizen in de provincie.

Aanspreken
Twee ziekenhuizen zijn niet van plan bezoekers actief aan te spreken als deze binnenkomen met gezichtsbedekkende kleding, terwijl de andere vier zich aan de wet verbinden en mensen met een boerka of nikab gaan verzoeken het pand te verlaten.

Handhaving bij politie
Het MUMC+ in Maastricht volgt de lijn van de andere academische ziekenhuizen in Nederland en wil niemand weigeren. "We willen zorg leveren aan iedereen", laat een woordvoerder weten. "Onze beveiligers zullen niemand aansporen het ziekenhuis te verlaten als mensen in een boerka binnenkomen. Handhaving ligt wat ons betreft bij de politie."

Hoofdtaak
Ook het Sint Jans Gasthuis in Weert gaat niemand weigeren. Het ziekenhuis wil niet dat mensen zorg gaan ontlopen, omdat ze niet met een boerka in het ziekenhuis mogen komen. "Zorg is onze hoofdtaak. We moeten toegankelijk blijven voor iedereen."

Achter de wet
VieCuri in Venlo, Laurentius in Roermond en het Zuyderland in Sittard en Heerlen scharen zich wel achter de wet en gaan mensen vragen de gezichtsbedekking af te doen. Wordt dat geweigerd, dan wordt verzocht het ziekenhuis te verlaten.

Acute zorg
"We moeten ons houden aan de wet", legt een woordvoerder van het Zuyderland-ziekenhuis uit. "Er is natuurlijk een uitzondering als er acute zorg verleend moet worden, maar in principe gaan we mensen aanspreken die met gezichtsbedekking in de openbare ruimtes lopen." VieCuri en Laurentius sluiten zich daarbij aan.

Amper problemen
De ziekenhuizen verwachten niet veel problemen als het boerkaverbod eenmaal is ingevoerd. Er geldt nu al een identificatieplicht om vast te kunnen stellen wie de patiënt is. "We hebben daar nu al geen problemen mee, dus dat verwachten we straks ook niet", legt een woordvoerder van VieCuri uit.

150 euro
Het boerkaverbod, dat op 1 augustus ingaat, verbiedt mensen in overheidsgebouwen, scholen en ziekenhuizen met gezichtsbedekking rond te lopen. Wie toch zijn gezicht bedekt op een van deze plekken, riskeert een boete van 150 euro.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen