Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekenhuizen verdeeld over aanpak boerkaverbod

Geplaatst opmaandag 22 juli 2019 - 14:40

De Limburgse ziekenhuizen zijn verdeeld over hoe ze het boerkaverbod op 1 augustus gaan aanpakken.

Dat blijkt uit een rondgang van L1 langs de zes ziekenhuizen in de provincie.

Aanspreken
Twee ziekenhuizen zijn niet van plan bezoekers actief aan te spreken als deze binnenkomen met gezichtsbedekkende kleding, terwijl de andere vier zich aan de wet verbinden en mensen met een boerka of nikab gaan verzoeken het pand te verlaten.

Handhaving bij politie
Het MUMC+ in Maastricht volgt de lijn van de andere academische ziekenhuizen in Nederland en wil niemand weigeren. "We willen zorg leveren aan iedereen", laat een woordvoerder weten. "Onze beveiligers zullen niemand aansporen het ziekenhuis te verlaten als mensen in een boerka binnenkomen. Handhaving ligt wat ons betreft bij de politie."

Hoofdtaak
Ook het Sint Jans Gasthuis in Weert gaat niemand weigeren. Het ziekenhuis wil niet dat mensen zorg gaan ontlopen, omdat ze niet met een boerka in het ziekenhuis mogen komen. "Zorg is onze hoofdtaak. We moeten toegankelijk blijven voor iedereen."

Achter de wet
VieCuri in Venlo, Laurentius in Roermond en het Zuyderland in Sittard en Heerlen scharen zich wel achter de wet en gaan mensen vragen de gezichtsbedekking af te doen. Wordt dat geweigerd, dan wordt verzocht het ziekenhuis te verlaten.

Acute zorg
"We moeten ons houden aan de wet", legt een woordvoerder van het Zuyderland-ziekenhuis uit. "Er is natuurlijk een uitzondering als er acute zorg verleend moet worden, maar in principe gaan we mensen aanspreken die met gezichtsbedekking in de openbare ruimtes lopen." VieCuri en Laurentius sluiten zich daarbij aan.

Amper problemen
De ziekenhuizen verwachten niet veel problemen als het boerkaverbod eenmaal is ingevoerd. Er geldt nu al een identificatieplicht om vast te kunnen stellen wie de patiënt is. "We hebben daar nu al geen problemen mee, dus dat verwachten we straks ook niet", legt een woordvoerder van VieCuri uit.

150 euro
Het boerkaverbod, dat op 1 augustus ingaat, verbiedt mensen in overheidsgebouwen, scholen en ziekenhuizen met gezichtsbedekking rond te lopen. Wie toch zijn gezicht bedekt op een van deze plekken, riskeert een boete van 150 euro.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen