Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekenhuizen verdeeld over aanpak boerkaverbod

Geplaatst opmaandag 22 juli 2019 - 14:40

De Limburgse ziekenhuizen zijn verdeeld over hoe ze het boerkaverbod op 1 augustus gaan aanpakken.

Dat blijkt uit een rondgang van L1 langs de zes ziekenhuizen in de provincie.

Aanspreken
Twee ziekenhuizen zijn niet van plan bezoekers actief aan te spreken als deze binnenkomen met gezichtsbedekkende kleding, terwijl de andere vier zich aan de wet verbinden en mensen met een boerka of nikab gaan verzoeken het pand te verlaten.

Handhaving bij politie
Het MUMC+ in Maastricht volgt de lijn van de andere academische ziekenhuizen in Nederland en wil niemand weigeren. "We willen zorg leveren aan iedereen", laat een woordvoerder weten. "Onze beveiligers zullen niemand aansporen het ziekenhuis te verlaten als mensen in een boerka binnenkomen. Handhaving ligt wat ons betreft bij de politie."

Hoofdtaak
Ook het Sint Jans Gasthuis in Weert gaat niemand weigeren. Het ziekenhuis wil niet dat mensen zorg gaan ontlopen, omdat ze niet met een boerka in het ziekenhuis mogen komen. "Zorg is onze hoofdtaak. We moeten toegankelijk blijven voor iedereen."

Achter de wet
VieCuri in Venlo, Laurentius in Roermond en het Zuyderland in Sittard en Heerlen scharen zich wel achter de wet en gaan mensen vragen de gezichtsbedekking af te doen. Wordt dat geweigerd, dan wordt verzocht het ziekenhuis te verlaten.

Acute zorg
"We moeten ons houden aan de wet", legt een woordvoerder van het Zuyderland-ziekenhuis uit. "Er is natuurlijk een uitzondering als er acute zorg verleend moet worden, maar in principe gaan we mensen aanspreken die met gezichtsbedekking in de openbare ruimtes lopen." VieCuri en Laurentius sluiten zich daarbij aan.

Amper problemen
De ziekenhuizen verwachten niet veel problemen als het boerkaverbod eenmaal is ingevoerd. Er geldt nu al een identificatieplicht om vast te kunnen stellen wie de patiënt is. "We hebben daar nu al geen problemen mee, dus dat verwachten we straks ook niet", legt een woordvoerder van VieCuri uit.

150 euro
Het boerkaverbod, dat op 1 augustus ingaat, verbiedt mensen in overheidsgebouwen, scholen en ziekenhuizen met gezichtsbedekking rond te lopen. Wie toch zijn gezicht bedekt op een van deze plekken, riskeert een boete van 150 euro.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen