Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekenhuizen verdeeld over aanpak boerkaverbod

Geplaatst opmaandag 22 juli 2019 - 14:40

De Limburgse ziekenhuizen zijn verdeeld over hoe ze het boerkaverbod op 1 augustus gaan aanpakken.

Dat blijkt uit een rondgang van L1 langs de zes ziekenhuizen in de provincie.

Aanspreken
Twee ziekenhuizen zijn niet van plan bezoekers actief aan te spreken als deze binnenkomen met gezichtsbedekkende kleding, terwijl de andere vier zich aan de wet verbinden en mensen met een boerka of nikab gaan verzoeken het pand te verlaten.

Handhaving bij politie
Het MUMC+ in Maastricht volgt de lijn van de andere academische ziekenhuizen in Nederland en wil niemand weigeren. "We willen zorg leveren aan iedereen", laat een woordvoerder weten. "Onze beveiligers zullen niemand aansporen het ziekenhuis te verlaten als mensen in een boerka binnenkomen. Handhaving ligt wat ons betreft bij de politie."

Hoofdtaak
Ook het Sint Jans Gasthuis in Weert gaat niemand weigeren. Het ziekenhuis wil niet dat mensen zorg gaan ontlopen, omdat ze niet met een boerka in het ziekenhuis mogen komen. "Zorg is onze hoofdtaak. We moeten toegankelijk blijven voor iedereen."

Achter de wet
VieCuri in Venlo, Laurentius in Roermond en het Zuyderland in Sittard en Heerlen scharen zich wel achter de wet en gaan mensen vragen de gezichtsbedekking af te doen. Wordt dat geweigerd, dan wordt verzocht het ziekenhuis te verlaten.

Acute zorg
"We moeten ons houden aan de wet", legt een woordvoerder van het Zuyderland-ziekenhuis uit. "Er is natuurlijk een uitzondering als er acute zorg verleend moet worden, maar in principe gaan we mensen aanspreken die met gezichtsbedekking in de openbare ruimtes lopen." VieCuri en Laurentius sluiten zich daarbij aan.

Amper problemen
De ziekenhuizen verwachten niet veel problemen als het boerkaverbod eenmaal is ingevoerd. Er geldt nu al een identificatieplicht om vast te kunnen stellen wie de patiënt is. "We hebben daar nu al geen problemen mee, dus dat verwachten we straks ook niet", legt een woordvoerder van VieCuri uit.

150 euro
Het boerkaverbod, dat op 1 augustus ingaat, verbiedt mensen in overheidsgebouwen, scholen en ziekenhuizen met gezichtsbedekking rond te lopen. Wie toch zijn gezicht bedekt op een van deze plekken, riskeert een boete van 150 euro.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen