Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekenhuizen staken: 'Geen tijd voor patiëntenzorg'

Geplaatst opwoensdag 20 november 2019 - 6:00

Acht Limburgse ziekenhuizen doen woensdag mee aan de grootste en eerste landelijke ziekenhuisstaking.

In totaal gaat het om zo'n 150.000 zorgmedewerkers uit het hele land die deze dag het werk neerleggen.

Geen operaties
Door de staking gaan de geplande afspraken niet door en zijn veel poli's gesloten. Wel kunnen mensen terecht bij de spoedeisende hulp en worden kankerpatiënten geholpen. Ook is de dialyseafdeling geopend. In deze provincie draaien acht ziekenhuizen, een revalidatiecentrum en een polikliniek een zondagdienst.

Getroffen
In het Zuyderland, met locaties in Geleen en Heerlen, worden 11.000 patiënten getroffen door de actie. Ongeveer 2.700 afspraken in VieCuri in Venlo kunnen niet doorgaan. Volgens het Laurentius Ziekenhuis in Roermond kunnen 150 patiënten niet terecht in het ziekenhuis. Het Sint Jans Gasthuis in Weert had geen cijfers over het aantal verplaatste afspraken beschikbaar.

Geruststellen
Het zorgpersoneel wil meer loon en minder werkdruk. Dat probeerden de vakbonden al af te dwingen bij de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, maar die gesprekken zitten muurvast. Lisette Carovigno is een van de initiatiefneemster van de actiedag en zelf verpleegkundige in het Zuyderland in Geleen. "We doen het niet alleen voor die 5 procent loonsverhoging, maar ook om de werkdruk te verlichten", vertelt de 64-jarige Carovigno die al 47 jaar in het ziekenhuis werkt. "Aan patiëntenzorg komen we niet meer toe. De laatste paar jaren hebben we geen tijd meer om mensen gerust te stellen en om een praatje met ze te maken."

Lees ook: Staking: bijna alle Limburgse ziekenhuizen doen mee

Burn-outs
De actievoerster werkt zelf als verpleegkundige op de hartafdeling. "Juist bij hartpatiënten die al gestrest binnenkomen, is het van belang dat je ze gerust kunt stellen. Maar tegenwoordig sluit je die mensen snel aan de hartmonitor aan, en ga je verder. Je bent alleen maar aan het rennen. We zijn met te weinig mensen." Ze zegt dat de hoge werkdruk voor veel burn-outs heeft geleid. "Juist ook bij de goeie verpleegkundigen."

Het UMC+ in Maastricht doet niet mee aan de staking, omdat het universitaire ziekenhuis onder een andere cao valt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen