Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekenhuizen staken: 'Geen tijd voor patiëntenzorg'

Geplaatst opwoensdag 20 november 2019 - 6:00

Acht Limburgse ziekenhuizen doen woensdag mee aan de grootste en eerste landelijke ziekenhuisstaking.

In totaal gaat het om zo'n 150.000 zorgmedewerkers uit het hele land die deze dag het werk neerleggen.

Geen operaties
Door de staking gaan de geplande afspraken niet door en zijn veel poli's gesloten. Wel kunnen mensen terecht bij de spoedeisende hulp en worden kankerpatiënten geholpen. Ook is de dialyseafdeling geopend. In deze provincie draaien acht ziekenhuizen, een revalidatiecentrum en een polikliniek een zondagdienst.

Getroffen
In het Zuyderland, met locaties in Geleen en Heerlen, worden 11.000 patiënten getroffen door de actie. Ongeveer 2.700 afspraken in VieCuri in Venlo kunnen niet doorgaan. Volgens het Laurentius Ziekenhuis in Roermond kunnen 150 patiënten niet terecht in het ziekenhuis. Het Sint Jans Gasthuis in Weert had geen cijfers over het aantal verplaatste afspraken beschikbaar.

Geruststellen
Het zorgpersoneel wil meer loon en minder werkdruk. Dat probeerden de vakbonden al af te dwingen bij de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, maar die gesprekken zitten muurvast. Lisette Carovigno is een van de initiatiefneemster van de actiedag en zelf verpleegkundige in het Zuyderland in Geleen. "We doen het niet alleen voor die 5 procent loonsverhoging, maar ook om de werkdruk te verlichten", vertelt de 64-jarige Carovigno die al 47 jaar in het ziekenhuis werkt. "Aan patiëntenzorg komen we niet meer toe. De laatste paar jaren hebben we geen tijd meer om mensen gerust te stellen en om een praatje met ze te maken."

Lees ook: Staking: bijna alle Limburgse ziekenhuizen doen mee

Burn-outs
De actievoerster werkt zelf als verpleegkundige op de hartafdeling. "Juist bij hartpatiënten die al gestrest binnenkomen, is het van belang dat je ze gerust kunt stellen. Maar tegenwoordig sluit je die mensen snel aan de hartmonitor aan, en ga je verder. Je bent alleen maar aan het rennen. We zijn met te weinig mensen." Ze zegt dat de hoge werkdruk voor veel burn-outs heeft geleid. "Juist ook bij de goeie verpleegkundigen."

Het UMC+ in Maastricht doet niet mee aan de staking, omdat het universitaire ziekenhuis onder een andere cao valt.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen