Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekenhuizen overvol: 'We zijn uitplaatsende regio geworden'

Geplaatst opdonderdag 17 december 2020 - 19:44

De Limburgse ziekenhuizen zijn op het punt gekomen dat er soms geen plek meer is voor coronapatiënten die herstellende zijn. Zij moeten overgeplaatst worden naar andere ziekenhuizen in het land.

Het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) noemt de huidige situatie zorgelijk. "In plaats van dat we patiënten vanuit het westen overgenomen hebben, zijn we nu een uitplaatsende regio geworden", zegt Helen Mertens, voorzitter van het ROAZ.

Instroom
Het aantal positieve testen neemt fors toe, zegt Mertens. "De ervaring leert dat je dan een à twee weken later een toegenomen instroom hebt van patiënten in de ziekenhuizen." En dat beeld is nu al in alle Limburgse ziekenhuizen te zien.

Overvolle bedden
"Dat betekent overvolle bedden op de intensive care, maar ook overvolle gewone bedden", geeft Mertens aan. De tweede golf leek in het begin Limburg minder hard te raken dan de eerste golf, maar inmiddels loopt ook in deze provincie het aantal besmettingen op. En daarom moeten de ziekenhuizen maatregelen nemen.

Zorgwekkend
Niet alleen het ROAZ noemt de huidige coronasituatie zorgwekkend, ook de Limburgse ziekenhuizen. Het VieCuri, met locaties in Venlo en Venray, zit momenteel met 39 corona-opnames, waarvan er negen patiënten op de intensive care liggen. Ook heeft het ziekenhuis twee operatiekamers moeten sluiten.

Afschalen reguliere zorg
Het Maastricht UMC+ vangt 60 coronapatiënten op waarvan een twintigtal op de intensive care ligt. "Het lijkt erop dat we met het stijgende aantal coronabedden genoodzaakt zullen zijn de reguliere zorg de komende weken verder af te schalen. Acute en urgente zorg blijven we wel altijd leveren", legt perswoordvoerder Dick Nagelhout uit. Gezien de prognoses moet het Maastrichtse ziekenhuis ok-medewerkers vrij spelen die de komende periode op de ic worden ingezet. "Dat betekent dat er enkele operatiekamers niet meer bemenst kunnen worden waardoor operaties uitgesteld moeten worden."

Sluiting operatiekamers
Het Zuyderland ziekenhuis ervaart een enorme toestroom aan coronapatiënten. Op de locaties Heerlen en Sittard-Geleen liggen 88 positief geteste patiënten, vijftien daarvan liggen op de intensive care. "We hebben elf van de negentien operatiekamers open momenteel, maar we gaan er meer sluiten. Volgende week zullen we er maar nog zeven open hebben", laat ziekenhuiswoordvoerder Frank van Opdorp in een reactie weten.

'Personeel hard nodig'
De druk op de intensive care in het Laurentius ziekenhuis in Roermond is hoog. "We verwachten dat dit ook de komende weken nog zo zal zijn. In de kliniek liggen elf coronapatiënten waarvan vijf op de intensive care", zegt woordvoerder Ingrid Janssens. Het ziekenhuis is nu op een punt gekomen dat operaties uitgesteld moeten worden. "We hebben het personeel van de operatiekamers hard nodig op andere afdelingen. Minder operaties betekent ook minder druk op de kliniek. Spoedoperaties en oncologische operaties gaan wel door."

De grens
De beschikbare ic-bedden voor coronapatiënten bij het St. Jans Gasthuis in Weert liggen vol. "Momenteel liggen er elf positieve patiënten in ons ziekenhuis", maakt woordvoerder Mayke Breeuwer duidelijk. De reguliere zorg kan vooralsnog doorgaan, maar staat wel enorm onder druk als het St. Jans Gasthuis de coronacapaciteit moet vergroten. "We zitten langzaam op die grens."

Impopulaire maatregelen
Volgens internist Guy Mostard van het Zuyderland ziekenhuis is de situatie buiten de ziekenhuizen niet veel beter. "De verpleeghuizen en verzorgingshuizen liggen ook vol. We zullen helaas tot de impopulaire maatregelen moeten komen dat we mensen moeten verplaatsen naar andere ziekenhuizen in het land. En dat gaat waarschijnlijk ver over de provinciegrenzen heen."

5 voor 12
Die verplaatsing is volgens Mertens lastig, omdat de druk in andere regio's ook hoog is. "Het is ook lastig voor de mensen, zeker rondom de feestdagen, als familieleden heel ver moeten reizen om hun naasten te bezoeken. We proberen daar waar het niet hoeft mensen niet naar een ander ziekenhuis te verplaatsen. Maar helaas kan het soms niet anders. En dan is het 5 voor 12."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen