Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekenhuizen nemen heel veel extra personeel aan

Geplaatst opmaandag 6 april 2020 - 18:52

Het is een hectische en drukke tijd in de vijf Limburgse ziekenhuizen. De afgelopen maand werden dan ook veel nieuwe mensen aangenomen vanwege de coronacrisis. Onder hen ic-verpleegkundigen maar ook extra schoonmakers.

“We hebben in maart ongeveer zeventig nieuwe mensen in dienst genomen. Normaal zijn dat gemiddeld tien nieuwe medewerkers per maand”, stelt een woordvoerder van het St. Jans Gasthuis in Weert.

VieCuri laat weten zo’n zestig mensen extra te hebben aangenomen in Venlo en Venray op functies die “coronagerelateerd” zijn.

Tijdelijke zorgcentra bemensen
De ziekenhuizen zoeken naast personeel voor hun eigen ziekenhuis soms ook nog extra mensen voor tijdelijke zorgcentra. “Voor nu zoeken we bijvoorbeeld naar extra zorgpersoneel op de locatie in het MECC. We zoeken zowel intern (mogelijke herintreders in de zorg) als extern”, laat een woordvoerder van MUMC weten.

Oproep voor hulp
Om te kunnen blijven beschikken over voldoende personeel deden verschillende ziekenhuizen ook al een oproep aan mensen om zich te melden. Zo hopen de ziekenhuizen mensen achter de hand te hebben voor een mogelijke toekomstige situatie waarbij medewerkers zelf getroffen worden door het coronavirus of voor als het nog veel drukker wordt.

Aanmelders in dienst
Ook leidt dit soms meteen tot passende personen voor functies waar meteen behoefte aan is. "Een aantal van de aanmelders is inmiddels in dienst. Bijvoorbeeld als verpleegkundige, maar er zijn ook zorgmedewerkers en arts-assistenten die vanuit die oproep extra zijn komen helpen," zegt de woordvoerder van St. Jans Gasthuis.

Lees ook: Ook VieCuri doet oproep voor extra mankracht

Matchen in etappes
VieCuri kreeg al meer dan 2.400 reacties na de oproep. “Zowel van mensen uit de zorg- als niet-zorg. We matchen in etappes. Al zestig mensen zijn gematcht. Kwaliteit waarborgen is ook belangrijk. Bijvoorbeeld schoonmaken op een coronagang kan en mag echt niet zomaar iedereen.”

Oude bekenden
Zuyderland benaderde actief gepensioneerden en oud-medewerkers. Volgens het ziekenhuis meldden oud-verpleegkundigen zich ook zelf. "Bovendien hebben we in samenwerking met Eyescan en de Amalia-kliniek anesthesiemedewerkers bereid gevonden uit te helpen in het ziekenhuis."

Snel inzetbaar
Het voordeel van oud-medewerkers is dat ze redelijk snel inzetbaar zijn en de systemen meestal nog goed kennen. Alle ziekenhuizen zeggen sowieso eerst te kijken naar de beschikbare capaciteit binnen de eigen muren.

Lees ook: Limburgers reageren massaal op oproep ziekenhuizen

"Doordat geplande afspraken niet doorgaan, zijn sommige mensen ook elders inzetbaar. Onze eigen mensen kennen de organisatie en de systemen. Dat heeft onze eerste voorkeur", zegt de woordvoerder van VieCuri.

Nieuwe functies
Omdat er geen bezoekers mogen komen, ontstaan er ook nieuwe functies. VieCuri: "We hebben bijvoorbeeld mensen nodig voor het ophalen en terugbrengen van vuile en schone was van patiënten. En we hebben intermediairs tussen verpleegafdelingen en bezoekers. Die hebben we normaal gesproken niet, omdat bezoek dan gewoon op de afdeling komt."

Roosters rond
Alle vijf de ziekenhuizen laten weten vooralsnog de roosters te kunnen vullen. Al voorziet Laurentius wel al een tekort aan ic-verpleegkundigen in Roermond. De ziekenhuizen hebben allemaal maximaal opgeschaald. Of er grotere problemen te verwachten zijn in de toekomst, is volgens de ziekenhuizen vooral afhankelijk van de duur van deze pandemie.

"Voor een verdere capaciteitsuitbreiding is het belangrijk dat we over voldoende SEH- en intensive care-verpleegkundigen en anesthesiemedewerkers kunnen beschikken", zegt de woordvoerder van Zuyderland dan ook.

Dezelfde kwaliteitseisen
Ondanks de flinke golf aan extra personeel hanteren de ziekenhuizen naar eigen zeggen dezelfde procedures als altijd. Al zeggen St. Jans Gasthuis en VieCuri deze wel versneld uit te voeren vanwege de opschaling. Er wordt niet getornd aan de juiste BIG-registratie. Het BIG-register geeft duidelijkheid over wat een zorgverlener kan en mag.

"We willen namelijk geen mensen laten werken op plekken waarvoor ze niet bevoegd en bekwaam zijn", stelt het St. Jans Gasthuis. "Mensen moeten op de hoogte zijn van de huidige procedures en protocollen. Anders kunnen ze niet volledig worden ingezet. Oud-verpleegkundigen van wie bijvoorbeeld de BIG-registratie is verlopen, kunnen niet alle taken en werkzaamheden uitvoeren. Dat is ook bekend op de afdelingen", aldus de woordvoerder van Zuyderland.

Ook zeggen alle vijf de ziekenhuizen dat personeel een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) moet overleggen. "Dat geldt voor alle medewerkers en vrijwilligers, ook in deze tijd."

Marathon
Behalve voor het rondkrijgen van de roosters in coronatijd, staan de ziekenhuizen ook nog voor een uitdaging in de periode die daarna komt. Ook daar wordt bijvoorbeeld bij VieCuri al over nagedacht. "De patiënten met uitgestelde zorgvragen zullen na deze crisis van ons verwachten dat we er voor ze zijn. We realiseren ons heel goed dat we nu een marathon lopen. En iedere marathonloper weet: na zo’n inspanning moet je tijd krijgen om uit te rusten en te herstellen. We gaan nadenken over hoe we de uitgestelde zorgvragen het beste kunnen opvangen. Ook na deze crisis zijn er dus nog uitdagingen om te tackelen."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen