Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekenhuizen hervatten geleidelijk reguliere zorg

Geplaatst opdinsdag 12 mei 2020 - 6:01

De ziekenhuizen in Limburg hervatten deze week geleidelijk de reguliere zorg. Bij het Zuyderland Medisch Centrum worden er 80 mensen extra ingezet om de patiënten te begeleiden.

In de beginperiode van de coronacrisis, half maart, werd de niet-acute zorg stilgelegd in de ziekenhuizen.

Opgepakt
Nu langzaamaan de reguliere zorg weer wordt opgepakt, hebben de ziekenhuizen maatregelen getroffen. Zo is er onder andere een controle bij de ingang van een ziekenhuis. De route naar de juiste afdeling is aangegeven op de grond en de hygiënemaatregelen moeten strikt nageleefd worden.

Alle specialismen
De zorg zal niet meteen volledig hervat kunnen worden. "Een eerste inschatting is dat het aantal face-to-face contacten in poliklinieken (dus naast alle alternatieve consulten, zoals beeldbellen, telemonitoring en andere eHealth-toepassingen) fasegewijs uitgebreid kan worden naar rond de 50 procent over 14 dagen. Dat geldt voor alle specialismen", laat een woordvoerder van het Maastricht UMC+ weten.

Op adem komen
"We gaan niet meteen naar 100 procent. Het is een opgave om onze medewerkers in te zetten en ze fit te houden. Bijvoorbeeld de verpleegkundigen, die zeven weken geen vrije dag opnamen en die van hun parttime baan een fulltime baan maakten. Die wil je eigenlijk even op adem laten komen, maar tegelijkertijd is er een stuwmeer aan wachtende patiënten. We doen ons best om iedereen zo goed mogelijk te helpen, maar het gaat geleidelijk en stap voor stap", laat een woordvoerder van VieCuri, met ziekenhuizen in Venlo en Venray, weten.

Wachtkamers
De wachtkamers zijn ingericht op de anderhalvemetermaatregel. Dit laten alle Limburgse ziekenhuizen weten. Er zijn tenminste twee stoelen vrij tussen de mensen in de wachtkamer. "Patiënten die in het ziekenhuis worden verwacht, krijgen 24 uur van tevoren een telefoontje. Wordt een patiënt als coronaverdacht en/of positief aangemerkt, dan zal ingeschat worden of het wel medisch noodzakelijk is om naar het ziekenhuis te komen", laat Zuyderland weten.

Beeldbellen
Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond laat weten dat afspraken zoveel mogelijk telefonisch of via beeldbellen worden afgehandeld om te voorkomen dat er veel mensen bij elkaar komen in het ziekenhuis. Het St. Jans Gasthuis in Weert heeft een tent voor de ingang geplaatst waar patiënten doorheen moeten lopen om naar binnen te komen.

Bezoekersregeling
Wel blijft de bezoekersregeling onveranderd in de ziekenhuizen in Geleen en Heerlen. "Zuyderland bevindt zich in een van de zwaarstgetroffen gebieden van Nederland en dient deze maatregel momenteel dus aan te houden om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen", aldus het ziekenhuis.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen