Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekenhuizen diep in het rood: Wie betaalt de coronacrisis?

Geplaatst opvrijdag 15 mei 2020 - 17:06

De Limburgse ziekenhuizen lijden op dit moment samen meer dan honderd miljoen euro schade door de coronacrisis. 'Constructieve' gesprekken met zorgverzekeraars én hulp van de overheid zijn volgens hen bittere noodzaak.

L1 vroeg de Limburgse ziekenhuizen - MUMC+, Zuyderland, VieCuri, Laurentius Ziekenhuis en St. Jans Gasthuis - naar de financiële impact van de coronacrisis. Voor veel ziekenhuizen is de schade moeilijk in te schatten, maar het is duidelijk dat de coronacrisis er fors inhakt.

Minder operaties, meer kosten
De ziekenhuizen lopen veel geld mis doordat de reguliere zorg de afgelopen maanden is stilgevallen. Geplande operaties werden uitgesteld, poli-bezoeken en andere vormen van niet-urgente zorg werden uitgesteld. Normaal gesproken betalen zorgverzekeraars declaraties aan ziekenhuizen voor bijvoorbeeld operaties en op die manier verdienen de ziekenhuizen geld. Die inkomsten missen ze nu en daarnaast maken de ziekenhuizen extra kosten om coronapatiënten op te kunnen vangen.

Klappen voor Laurentius en VieCuri
Zo verwacht het Roermondse Laurentius Ziekenhuis dat haar inkomsten halveren in de maanden waarin zij geen reguliere productie heeft kunnen draaien. Dat gaat om miljoenen euro's per maand. Bij VieCuri, gevestigd in Venlo en Venray, hebben ze al een voorzichtige optelsom gemaakt. De instelling geeft aan dat zij de afgelopen maanden een omzet van 20 tot 25 miljoen euro misloopt, inclusief de extra kosten die het ziekenhuis op de intensive care heeft moeten maken. VieCuri maakte tot dusver enkele miljoenen extra kosten.

Zuyderland
Bij het grotere Zuyderland is de schadepost twee keer zo groot, zo zei bestuursvoorzitter David Jongen eerder deze week. Zuyderland loopt tot dusver namelijk 50 à 60 miljoen euro mis en daarnaast werden er in de ziekenhuizen in Geleen en Heerlen voor een bedrag van 10 tot 15 miljoen euro extra kosten gemaakt.

Lees ook: Coronacrisis drukt ook financieel zwaar op Zuyderland

Geen uitspraken MUMC+
Het in Weert gevestigde St. Jans Gasthuis is de schade nog in kaart aan het brengen en hoopt op korte termijn een totaalbeeld te hebben. MUMC+ wil geen uitspraken doen over percentages of bedragen 'die naderhand mogelijk weer bijgesteld moeten worden'. Wel geeft ook het Maastrichtse ziekenhuis aan dat er voor twee zaken een oplossing moet komen: enerzijds de financiële consequenties van de crisis, anderzijds de compensatie van de extra kosten die de ziekenhuizen hebben gemaakt.

Constructief
Het academisch ziekenhuis in Maastricht licht toe dat er gesprekken lopen met de zorgverzekeraars, de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) én Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) én fondsen voor onderzoek. "We gaan uit van een constructieve uitkomst van de gesprekken over omzetderving en compensatie van extra kosten", aldus een woordvoerder van MUMC+.

Jongen, naast Zuyderland-kopstuk ook vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), wil dat het ministerie van VWS de opschaling van ic-capaciteit betaalt: landelijk gaat dat op jaarbasis om zo'n 550 miljoen euro. Daarnaast mikt hij op garanties van VWS over het uitkeren van subsidies. Het gaat dan om subsidies voor bijvoorbeeld opleidingen, die door de coronacrisis nu stilliggen.

Landelijke onderhandelingen
Daarnaast wordt dus het nodige verwacht van zorgverzekeraars. Die hebben weliswaar voorschotten verleend aan ziekenhuizen zodat die nu bijvoorbeeld salarissen kunnen betalen, maar die voorschotten worden later weer verrekend. Er wordt al een tijdje onderhandeld over een compensatie. Koepelorganisatie NVZ behartigt landelijk de belangen, ook van de Limburgse ziekenhuizen. De NVZ heeft aan de verzekeraars een regeling voorgesteld waarbij alle financiële gevolgen van de crisis door de verzekeraars worden gedekt, ook voor meerdere jaren wanneer de coronacrisis aanhoudt.

Lees ook: Zuyderland-topman: ministerie moet ziekenhuizen helpen

Uitstekende relatie
De Limburgse ziekenhuizen overleggen daarnaast met verzekeraars in hun eigen gebied. VieCuri zegt concreet in gesprek te zijn met VGZ, CZ en Zilveren Kruis. Laurentius overlegt vooral met CZ. "We hebben een uitstekende relatie met onze zorgverzekeraars opgebouwd. We zullen samen een passend antwoord moeten vinden", aldus een woordvoerder van het ziekenhuis in Roermond. "Kijkende naar de regelingen die reeds getroffen zijn voor zorginstellingen met een omzet tot tien miljoen euro dan zien wij daarin voldoende aanknopingspunten die ook te vertalen zijn naar de ziekenhuiszorg."

Failliet?
De landelijke onderhandelingen zijn echter leidend voor de Limburgse ziekenhuizen. Zolang daar een oplossing gevonden wordt, lijken de ziekenhuizen niet te vrezen voor een faillissement. "Maar als het niet opgelost wordt, gaan we failliet", aldus Zuyderland-bestuurder Jongen.

Oplossing
MUMC+ zegt uit te gaan van een positieve uitkomst van de gesprekken over omzetderving en compensatie. Die uitkomst moet ertoe leiden dat zij niet alleen de zorgtaken kan blijven vervullen, maar ook kan blijven onderzoeken en opleiden. Ook het St. Jans Gasthuis heeft vertrouwen in een goede oplossing en verwacht op basis daarvan niet in de problemen te komen.

Cruciaal
Laurentius geeft aan dat het ziekenhuis in de afgelopen jaren 'enige ademruimte' heeft opgebouwd. Het ziekenhuis verwacht niet in de problemen te komen, tenzij de coronacrisis nog heel lang duurt. VieCuri benadrukt dat het wel cruciaal is dat zorgverzekeraars bestaande contracten respecteren, ondanks de moeilijke situatie. "Het is wel nodig dat de zorgverzekeraars snel tot uitkering komen van de gecontracteerde zorg. Wij vinden dat wij ervan uit mogen gaan dat zorgverzekeraars de contracten stipt naleven."

Vrij uitzonderlijk
Zorgverzekeraars-koepel ZN laat weten ook constructief in de gesprekken te staan. "We hebben toegezegd de zorgverzekeraars te willen ontlasten zodat zij goede zorg kunnen blijven organiseren. Het is ook vrij uitzonderlijk dat collectief geld wordt ingezet om de hele sector te helpen", aldus een woordvoerder.

De woordvoerder kan niet inhoudelijk reageren op de onderhandelingen die plaats vinden. Wel is duidelijk dat eind mei de hoofdlijnen van het plan op papier moeten staan.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen