Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekenhuizen amper hersteld: 'Maar klaar voor tweede golf'

Geplaatst opwoensdag 21 oktober 2020 - 14:28

Ondanks dat veel verpleegkundigen nog amper zijn hersteld van de eerste coronagolf, staan ze in Limburg alweer in de startblokken om de klappen van de tweede golf op te vangen.

"Het is zwaar", zegt een woordvoerster van de Zuyderland-ziekenhuizen in Heerlen en Sittard-Geleen. "Onze mensen zijn nog aan het herstellen van de eerste golf en nu begint het toch weer druk te worden."

Het is hun vak
Hetzelfde beeld is er bij de VieCuri-ziekenhuizen in Venlo en Venray. "Ook hier is het personeel nog bij aan het komen van de eerste golf. Maar de collega’s zijn gemotiveerd, het is hun vak", laat een woordvoerster weten.

Extra druk
Bij MUMC+ in Maastricht is het personeel er ook klaar voor om coronapatiënten op te vangen. Een woordvoerder van het Maastrichtse ziekenhuis geeft aan dat ondanks de goede voorbereidingen op de tweede golf de coronacrisis toch extra druk geeft. Medio oktober was duidelijk dat het ziekteverzuim bij MUMC+ bijna twee keer zo hoog ligt als voor de coronacrisis.

Lees ook: Ziekteverzuim verpleegkundigen MUMC+ twee keer zo hoog

Werkplezier
"Mensen zijn nog nauwelijks uitgerust van de eerste golf, de toegezegde zorgbonus laat lang op zich wachten, de werkdruk is hoog", noemt de woordvoerder als redenen die een aantal Maastrichtse collega’s het werkplezier ontneemt. "Die steunen we en uiteraard investeren we ook in de ontwikkelingsmogelijkheden van het personeel."

Vervroegd pensioen
Bij het Laurentius Ziekenhuis in Roermond ziet een woordvoerster een toename van medewerkers die vragen naar de mogelijkheden om vervroegd met pensioen te gaan. "We merken dat veel collega’s nog onvoldoende uitgerust zijn na de eerste coronagolf", legt ze het verband tussen de pensioenvraag en de coronacrisis.

Onderzoek
Onderzoek van de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) onder 6600 medewerkers in de zorgsector toonde begin september aan dat een kwart van het personeel overweegt te stoppen met het werk in de zorg. "Dat gaat vooral om jongeren tot 30 jaar", licht FNV-bestuurder Wilma Peters van de sector Zorg & Welzijn toe. "Dat beeld is niet nieuw, maar de coronapandemie versterkt het wel."

Roeping
Het onderzoek is gedaan onder het personeel van ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere zorginstellingen. "Al verwacht ik niet dat degenen die overwegen te stoppen dat nu ook daadwerkelijk gaan doen, tijdens de tweede coronagolf." Zij stelt dat zorgpersoneel vooral vanuit een roeping in de zorgsector is gaan werken en er niet de brui aan geeft als de nood heel hoog is.

Niet meemaken
"Je wil ook niet meemaken dat personeel vertrekt als de nood het hoogst is", vult de woordvoerder van MUMC+ aan. Hij ziet dat dan ook niet gebeuren. Het Sint Jans Gasthuis in Weert heeft ook geen signalen ontvangen van medewerkers die willen vertrekken, omdat de coronazorg hen zwaar valt. "In november starten we met een medewerkers-tevredenheids-onderzoek, wellicht dat daar een ander beeld uit komt", zegt de woordvoerster van het Weerter hospitaal. "Maar voor nu herken ik het beeld nog niet."

Mentale fitheid
Ook de andere Limburgse ziekenhuizen zien geen beeld van verpleegkundigen die willen stoppen omdat zij het werk tijdens de coronacrisis te zwaar vinden. "We erkennen wel dat het werk zwaar is", zegt de VieCuri-woordvoerster. "Daarom hadden we tijdens de eerste golf een team rondlopen dat specifiek lette op de mentale fitheid van het personeel. Dat hebben we nu ook weer opgezet."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen