Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekenhuis in Weert moet op financiële tellen passen

Geplaatst opdinsdag 8 oktober 2019 - 11:58

Het Sint Jans Gasthuis in Weert moet financieel op beginnen te passen.

Dat blijkt uit de jaarlijkse benchmark van BDO Accountants, waarin 64 Nederlandse ziekenhuizen een financiële stresstest ondergaan.

Het ziekenhuis in Weert stond vorig jaar nog op plek 2 in de lijst, maar is nu 38 plaatsen gezakt naar plek 40.

Plek 12
VieCuri, het ziekenhuis met locaties in Venlo en Venray en regiopoli in Horst, Panningen en Reuver is 24 plaatsen gestegen op de financiële ladder. VieCuri stond vorig jaar op plek 36. In 2017 bungelde VieCuri met plek 56 nog in de onderste regionen van de lijst.

Flink versterkt
"VieCuri heeft in twee jaar tijd het eigen vermogen flink versterkt", verklaart Chris van den Haak de stijging van VieCuri. Van den Haak is onderzoeker bij BDO. "Daardoor scoort het ziekenhuis uitdrukkelijk beter qua resultaat."

Zuyderland
Redelijk onderaan op de landelijke lijst staat Zuyderland, met ziekenhuizen in Heerlen en Sittard-Geleen en poli in Kerkrade, Brunssum en Echt. Zuyderland is weliswaar gestegen van plek 64 naar plek 54, maar blijft volgens BDO Accountants kwetsbaar. "De vermogensbuffer van Zuyderland blijft te laag", zegt Van den Haak. "De norm is dat je een financiële buffer moet hebben van een kwart van je totale vermogen. Bij Zuyderland is die buffer 10 procent."

Verbetering
Zuyderland reageert met de opmerking dat het een forse verbetering heeft geboekt sinds de meting over 2017, en dat het als tweede Nederlandse ziekenhuis een A+ heeft gekregen van kredietbeoordaler Fitch Ratings. Bovendien heeft het in 2018 ruim 10 miljoen euro winst geboekt. Daarmee is de hoge schuldenlast voor het ziekenhuis goed te dragen en af te bouwen.

Lees ook: Ziekenhuis Sittard-Geleen in financieel zwaar weer

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen