Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekenhuis VieCuri volledig ontruimd vanwege hoogwater

Geplaatst opvrijdag 16 juli 2021 - 13:23

Het ziekenhuis VieCuri in Venlo wordt volledig ontruimd vanwege de hoogwaterstand in de naastgelegen Maas. Het ziekenhuis is dicht voor spoedeisende hulp en er worden 200 patiënten naar andere ziekenhuizen overgeplaatst.

Dat hebben de Veiligheidsregio Limburg-Noord en het VieCuri Medisch Centrum vrijdagmiddag besloten.

Video: L1

Preventief
De evacuatie wordt uit voorzorg gedaan 'om elke kans op overstroming voor te zijn'. Vanaf 18:00 uur worden spoedpatiënten doorgestuurd naar omliggende ziekenhuizen. Dat geldt ook voor bezoekers van de Huisartsenpost (HAP) en Vincent van Gogh (GGZ). Ook verpleeginstellingen en thuiszorgorganisaties dragen bij om zo veel mogelijk patiënten over te nemen.

Daarnaast voor bevallingen is het geboortecentrum dat in het ziekenhuis zit, gesloten. "Zwangeren worden vanaf dit moment al doorverwezen naar andere geboortecentra", laat het ziekenhuis weten.

Overgeplaatst
Ook worden 200 patiënten vanaf vrijdagmiddag uit het VieCuri overgeplaatst naar andere ziekenhuizen of ze worden vervroegd 'ontslagen' en mogen naar huis. Dit wordt in overleg met het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) en het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) Limburg gedaan. De patiënten en hun naasten worden persoonlijk ingelicht.

Bezoek voor patiënten die in afwachting van evacuatie nog in het ziekenhuis liggen kan wel, met een maximum van één bezoeker per patiënt.

'Maximaal inspannen om ondersteuning te bieden'
"We leven enorm mee met onze collega's in het VieCuri Medisch Centrum. We zullen ons als regio dan ook maximaal inspannen om ondersteuning te bieden waar dat maar kan. De focus ligt nu op een gecoördineerde verspreiding van patiënten over de regionale ziekenhuizen. Maar we staan ook klaar voor de patiënten die zorg nodig hebben en nu niet bij het Venlose ziekenhuis terecht kunnen", aldus voorzitter Helen Mertens van het ROAZ Limburg.

Patiëntenstop
Het ziekenhuis besloot donderdagavond vanwege het stijgend waterpeil in de Maas al geen nieuwe patiënten meer op te nemen. Ook zijn niet-spoedeisende operaties vanaf vrijdag stopgezet. De eerste hulppost bleef toen wel open voor acute zorg, maar die gaat vrijdag aan het begin van de avond ook dicht.

Lees ook: VieCuri stelt patiëntenstop in en legt operaties stil

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen