Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekenhuis Roermond treft voorbereidingen voor griepgolf

Geplaatst opvrijdag 16 november 2018 - 11:21

Na een 18 weken lang durend griepseizoen vorige winter, treft het ziekenhuis Laurentius in Roermond nu extra maatregelen om beter voorbereid te zijn op een mogelijk volgende griepgolf.

Vanaf dit jaar start Laurentius dankzij een nieuw apparaat met een nieuwe en snellere methode om griep vast te stellen.

Het griepseizoen zorgt voor een flinke aanslag op de beddencapaciteit van ziekenhuizen, vanwege het grote aantal (mogelijke) griepslachtoffers dat wordt opgenomen.

Isolatiemaatregelen
"Hoe eerder duidelijk is of een patiënt griep heeft, hoe sneller we de juiste isolatiemaatregelen kunnen nemen en een behandeling kunnen starten", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. Patiënten met griepverschijnselen moeten namelijk, totdat bekend is of ze daadwerkelijk een griepvirus hebben, geïsoleerd worden opgenomen. Dit om besmetting van andere patiënten te voorkomen. Soms gebeurt dat ook in een kamer met meerdere bedden. "De patiënt houdt dan een hele ruimte met meerdere bedden bezet, omdat er niemand meer op die kamer bij mag, en dat is logistiek gezien een groot probleem."

Verkorting
Voorheen duurde het na de test 12 tot 24 uur voordat bekend was of een patiënt het griepvirus onder de leden had. Door de aanschaf van een nieuw apparaat, is na 1 uur al te zeggen of de patiënt een virus heeft. Door de snelle diagnosticering houdt een patiënt minder lang een bed bezet, wat weer ten gunste komt voor de beddencapaciteit in geïsoleerde ruimtes.

Lees ook: Percentage griepprik Limburgse ziekenhuizen verdubbeld

Meer griepprikken
Het ziekenhuis rekent ook op medewerking van personeel en bezoekers. Zo organiseerde het ziekenhuis vorige maand een informatiemarkt over hand- en hoesthygiëne. Volgens het ziekenhuis hebben meer medewerkers dan vorig jaar de griepprik gehaald. Vorig jaar lag het percentage met 13% gelijk met het landelijk gemiddelde. Dit jaar is dat gestegen naar 24%.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen