Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekenhuis Roermond treft voorbereidingen voor griepgolf

Geplaatst opvrijdag 16 november 2018 - 11:21

Na een 18 weken lang durend griepseizoen vorige winter, treft het ziekenhuis Laurentius in Roermond nu extra maatregelen om beter voorbereid te zijn op een mogelijk volgende griepgolf.

Vanaf dit jaar start Laurentius dankzij een nieuw apparaat met een nieuwe en snellere methode om griep vast te stellen.

Het griepseizoen zorgt voor een flinke aanslag op de beddencapaciteit van ziekenhuizen, vanwege het grote aantal (mogelijke) griepslachtoffers dat wordt opgenomen.

Isolatiemaatregelen
"Hoe eerder duidelijk is of een patiënt griep heeft, hoe sneller we de juiste isolatiemaatregelen kunnen nemen en een behandeling kunnen starten", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. Patiënten met griepverschijnselen moeten namelijk, totdat bekend is of ze daadwerkelijk een griepvirus hebben, geïsoleerd worden opgenomen. Dit om besmetting van andere patiënten te voorkomen. Soms gebeurt dat ook in een kamer met meerdere bedden. "De patiënt houdt dan een hele ruimte met meerdere bedden bezet, omdat er niemand meer op die kamer bij mag, en dat is logistiek gezien een groot probleem."

Verkorting
Voorheen duurde het na de test 12 tot 24 uur voordat bekend was of een patiënt het griepvirus onder de leden had. Door de aanschaf van een nieuw apparaat, is na 1 uur al te zeggen of de patiënt een virus heeft. Door de snelle diagnosticering houdt een patiënt minder lang een bed bezet, wat weer ten gunste komt voor de beddencapaciteit in geïsoleerde ruimtes.

Lees ook: Percentage griepprik Limburgse ziekenhuizen verdubbeld

Meer griepprikken
Het ziekenhuis rekent ook op medewerking van personeel en bezoekers. Zo organiseerde het ziekenhuis vorige maand een informatiemarkt over hand- en hoesthygiëne. Volgens het ziekenhuis hebben meer medewerkers dan vorig jaar de griepprik gehaald. Vorig jaar lag het percentage met 13% gelijk met het landelijk gemiddelde. Dit jaar is dat gestegen naar 24%.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen