Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekenhuis Maastricht kan nog extra ic-plekken realiseren

Geplaatst opmaandag 30 maart 2020 - 17:36

Het academisch ziekenhuis MUMC+ in Maastricht kan indien nodig extra intensive care-bedden plaatsen om coronapatiënten te behandelen.

Dat zegt internist/intensivist Dennis Bergmans maandag tegen het Radio 1-journaal.

Scenario's
"
Daar liggen scenario’s voor klaar", zegt de MUMC+specialist. Als die opschaling onvoldoende blijkt te zijn, moeten patiënten uitwijken naar andere ziekenhuizen.

Opgeschaald
"
Een maand geleden hadden we 27 ic-bedden. Inmiddels zijn we opgeschaald naar bijna het dubbele", zegt Bergmans. "Met een driedubbele bezetting."Volgens de specialist is het voor de roostermakers een hele klus om de roosters in te vullen en tegelijkertijd collega’s voldoende rust te geven.

Onterecht
Nederlandse ziekenhuizen doen momenteel hun best om voldoende intensive care-bedden beschikbaar te hebben. Volgens Bergmans is in de media onterecht het beeld ontstaan dat 'het wel goed komt zolang er maar voldoende ic-capaciteit is.'

Zijwieltjes
"Er zijn patiënten die gewoon niet meer opknappen, dat is onvermijdelijk." Hij maakt een vergelijking met de zijwieltjes op een kinderfiets. "Dat is een ondersteuning om uiteindelijk zelfstandig te leren fietsen." De specialist geeft aan dat coronapatiënten op de intensive care hulp krijgen door middel van beademingsapparatuur, regulering van de bloeddruk en ondersteuning van de nierfunctie. "Maar sommige mensen zijn zó ziek, omdat ze bijvoorbeeld ook andere medische klachten hebben, dat ze niet meer zonder de ic-ondersteuning kunnen."

Die groep mensen overlijdt uiteindelijk, zegt Bergmans.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen