Overslaan en naar de inhoud gaan

Zieke medewerkers POMS-sites krijgen maximaal 15.000 euro

Geplaatst opzaterdag 28 februari 2015 - 6:00

Het ministerie van Defensie en de militaire bonden zijn het eens geworden over details van een coulanceregeling voor (oud-)medewerkers van de voormalige POMS-sites.

De regeling is bedoeld voor mensen die ziek zijn geworden van het te weinig beschermd werken met giftige stoffen. Het gaat onder meer om de vroegere depots in Eygelshoven en Brunssum.

Vier categorieën
De slachtoffers kunnen, verdeeld in vier categorieën naar de ernst van hun aandoening, rekenen op een tegemoetkoming van 3000 tot maximaal 15.000 euro.

De hoogste vergoeding, een eenmalige uitkering van 15.000 euro, geldt voor werknemers die long- of neuskanker hebben gekregen. Wie maag- of darmkanker of een chronische nieraandoening ontwikkelde, kan 7500 euro krijgen.

Voor mensen met allergische astma, contacteczeem of chroomzweren is maximaal 5000 euro afgesproken. Medewerkers met immunologische aandoeningen kunnen aanspraak maken op maximaal 3000 euro.

Zelf aanvragen
De (oud-)personeelsleden moeten de schadevergoeding zelf aanvragen bij het ABP. Daarbij volstaat het een verklaring van een specialist te overleggen die hun ziekte bevestigt. Het ministerie benadrukt dat de regeling geen erkenning van aansprakelijkheid is.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Kamer debatteert over giftige chroomverf
Slachtoffers Chroom-6: schadevergoeding vorm van erkenning
Geld voor bescherming POMS-werknemers nooit gebruikt
Nog meer klachten Defensie over chroomverf
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen