Overslaan en naar de inhoud gaan

Zicht op versoepeling na de zomer bij middelbare scholen

Geplaatst opvrijdag 19 juni 2020 - 17:51

Het ligt voor de hand dat er een verruiming voor de middelbare scholen komt, na de zomervakantie.

Dat zei Volker Hackert, arts infectieziektenbestrijding GGD Zuid-Limburg vrijdag in het tv programma Limburg Centraal. Woensdag 24 juni geeft het kabinet meer duidelijkheid of de 1,5 meter afstand op middelbare scholen gehandhaafd moet worden of niet.

Verdere versoepeling
Volgende week zijn de middelbare scholen gemiddeld drie tot vier weken open. Dan wordt ook duidelijk of dat gevolgen heeft voor het aantal besmettingen. Woensdag horen de scholen hoe zij verder kunnen na de zomer. Want met de anderhalve meter afstand die nu geldt, kan niet iedereen naar school komen.

Hackert verwacht dat de scholen aan het begin van het nieuwe schooljaar weer gewoon kunnen starten, zonder de anderhalvemeterregel. Als het zo blijft, verwacht hij toch een uitbreiding van de mogelijkheden, of een verdere versoepeling.

"Tot nu toe zien we geen toename van het aantal besmettingen. Het gaat om veel kinderen die nu minder of niet naar school kunnen. En jongeren zijn minder vatbaar voor het virus dan volwassenen. De cijfers blijven een belangrijke indicator voor beslissingen", aldus Hackert.

Brononderzoek GGD
Vanaf 1 juni kan iedereen met klachten getest worden en voert de GGD bron- en contactonderzoek uit Bij brononderzoek blijft het volgens Hackert moeilijk om alle personen te traceren waar een besmet persoon contact mee heeft gehad. "Soms is iemand de bron en heeft hij geen klachten ontwikkeld terwijl hij toch besmettelijk is. Brononderzoek levert vaak weinig op", zo zegt Hackert.

Toch vindt hij dat het brononderzoek doorgezet moet worden. Ook als er geen bron gevonden wordt, want het blijft een onderdeel van het geheel. Je moet niet stoppen als je de bron niet vindt. "Contactonderzoek is het belangrijkste onderdeel dat we doen, daardoor voorkom je dat er nieuwe bronnen ontstaan", zo vat hij dit onderzoek samen.

Demonstratie
Van de demonstratie op de Dam is nu bekend dat er één besmetting is vastgesteld. "Dat zegt niet dat er niet meer besmettingen zijn. Misschien betekent dit dat het meevalt, maar er wordt niet uitgebreid onderzoek gedaan. Niet iedereen die meedeed aan die demonstratie is getest. Je weet ook niet of mensen met klachten zich hebben testen. Ik durf daar nog steeds mijn hand niet voor in het vuur te steken, dat dit mee valt."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen