Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeventig jaar geleden werd Limburgia landskampioen

Geplaatst opwoensdag 24 juni 2020 - 18:39

Op de dag af is het zeventig jaar geleden dat voetbalclub SV Limburgia landskampioen werd. Op zaterdagavond 24 juni 1950 won de Limburgse mijnwerkersploeg met maar liefst 6-0 in Amsterdam van Ajax. Door deze overwinning was het landskampioenschap voor de ploeg uit Brunssum.

In een volgepakt Olympisch stadion liet het kampioensteam uit Brunssum geen spaan heel van Ajax. Ondanks de steun van 60.000 toeschouwers kregen de Amsterdammers zes treffers om de oren.

2.000 Limburgia-supporters in Amsterdam
Na afloop van het duel namen de 2.000 meegereisde Limburgia-supporters bezit van het speelveld. De spelers van de kampioensploeg gingen op de schouders bij de fans.

Eerste Limburgse landskampioen
Limburgia werd daarmee de eerste Limburgse club die Nederlands kampioen werd. De spelers van dit legendarische kampioensteam waren: Piet Bruist, Frits Cox, Lei Cox, Frits de Graaf (1926-1998), Willy Groen, Jan van Huizen, Sjra Jacobs (1922-1994), Hens van Lübeck (1921-1992), Nelis van Lübeck (1919-1976), Mathieu Spanjer en Hub Welzen (1919-1979).

Profvoetbal tot 1971
Na de invoering van het betaald voetbal in 1954 ging Limburgia profvoetbal spelen. In 1963 degradeerde Limburgia naar de Tweede divisie. In 1971 werd de club bij een sanering in het betaalde voetbal teruggezet naar de amateurs.

Landskampioens bij de amateurs
Vijf jaar later, in 1976 volgde het landskampioenschap bij de zondagamateurs. In 1985 won de club de nationale voetbalbeker door in de finale SV Urk met 3-2 te verslaan.

Fusie met RKBSV
In 1998 fuseerde SV Limburgia met RKBSV tot BSV Limburgia. Het oorspronkelijke sportterrein aan de Venweg werd verlaten. De thuiswedstrijden worden tegenwoordig aan de Jonker van Weerststraat afgewerkt.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen