Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeven verdachten internationale drugszaak in vizier justitie

Geplaatst opwoensdag 20 januari 2021 - 15:33

Justitie hoopt spoedig nog eens zeven verdachten te arresteren in een groot, internationaal drugsonderzoek rond een autobedrijf in Beek. Dit zevental is nog voortvluchtig.

Dat bleek woensdag tijdens de eerste tussentijdse zitting in de zaak.

Lees ook: Beeks autobedrijf werd criminele hangplek: wie is wie?

Speciale aandacht
De aanklager liet weten dat er in totaal 'tientallen verdachten' zijn. Daarvan zitten er momenteel zes vast in Nederland. Van alle voortvluchtige verdachten, zijn er zeven die speciale aandacht krijgen van justitie. Bijvoorbeeld omdat hun rol binnen de criminele organisatie groter zou zijn dan die van anderen. "Het is ons voornemen deze zeven mensen aan te houden", zei de aanklager woensdag.

Eén van die verdachten is de vermeende leider van het stel, Dejvi G. (37). Zijn advocate Gitte Stevens kon woensdag niets zeggen over de verblijfplaats van haar cliënt.

Internationale business
Alle verdachten wordt een rol toebedeeld binnen een criminele organisatie die zich richtte op internationale hennephandel. Die organisatie zou handel drijven met Duitsland en Spanje en duidelijke banden hebben met Albanië. Op 22 oktober werden in Nederland en Spanje in totaal veertien verdachten gearresteerd. In de omgeving van Barcelona werden 13.000 hennepplanten gevonden en in Nederland vond de politie verschillende hennepplantages in panden.

Lees ook: IJzerboer tweede hoofdverdachte internationale drugsoperatie

Twee groepen
Justitie knipt de organisatie op in twee groepen; de groep van de voortvluchtige Dejvi, alias Tony, en de mensen van Houman E. (30). Die laatste werd wel gearresteerd op 22 oktober en stond woensdag dus voor de rechter. Tot zijn periferie worden ook verdachten Abdullah Al J. (25), Raoel P. (30) en Sergio Z. (68) gerekend.

Dejvi kon volgens justitie onder anderen de gearresteerde Ervis V. (35) tot zijn club rekenen. Vrijwel alle betrokken advocaten vroegen woensdag om het voorarrest van hun cliënt te schorsen, maar de rechter besloot iedereen in voorlopige hechtenis te houden.

EncroChat
Advocate Francoise Landerloo (Houman E.) was kritisch over de rol van EncroChat in deze zaak. Die versleutelde chatdienst werd vorig jaar gekraakt en zo kwamen miljoenen geheime gesprekken in handen van justitie. Ook in dossier Alba Car speelt EncroChat een belangrijke rol. Landerloo en haar collega Serge Weening vragen zich af of het gebruik van de Encro-gesprekken rechtmatig is. De rechter geeft justitie zes weken de tijd om het gebruik van Encro-bewijs te onderbouwen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen