Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeven verdachten internationale drugszaak in vizier justitie

Geplaatst opwoensdag 20 januari 2021 - 15:33

Justitie hoopt spoedig nog eens zeven verdachten te arresteren in een groot, internationaal drugsonderzoek rond een autobedrijf in Beek. Dit zevental is nog voortvluchtig.

Dat bleek woensdag tijdens de eerste tussentijdse zitting in de zaak.

Lees ook: Beeks autobedrijf werd criminele hangplek: wie is wie?

Speciale aandacht
De aanklager liet weten dat er in totaal 'tientallen verdachten' zijn. Daarvan zitten er momenteel zes vast in Nederland. Van alle voortvluchtige verdachten, zijn er zeven die speciale aandacht krijgen van justitie. Bijvoorbeeld omdat hun rol binnen de criminele organisatie groter zou zijn dan die van anderen. "Het is ons voornemen deze zeven mensen aan te houden", zei de aanklager woensdag.

Eén van die verdachten is de vermeende leider van het stel, Dejvi G. (37). Zijn advocate Gitte Stevens kon woensdag niets zeggen over de verblijfplaats van haar cliënt.

Internationale business
Alle verdachten wordt een rol toebedeeld binnen een criminele organisatie die zich richtte op internationale hennephandel. Die organisatie zou handel drijven met Duitsland en Spanje en duidelijke banden hebben met Albanië. Op 22 oktober werden in Nederland en Spanje in totaal veertien verdachten gearresteerd. In de omgeving van Barcelona werden 13.000 hennepplanten gevonden en in Nederland vond de politie verschillende hennepplantages in panden.

Lees ook: IJzerboer tweede hoofdverdachte internationale drugsoperatie

Twee groepen
Justitie knipt de organisatie op in twee groepen; de groep van de voortvluchtige Dejvi, alias Tony, en de mensen van Houman E. (30). Die laatste werd wel gearresteerd op 22 oktober en stond woensdag dus voor de rechter. Tot zijn periferie worden ook verdachten Abdullah Al J. (25), Raoel P. (30) en Sergio Z. (68) gerekend.

Dejvi kon volgens justitie onder anderen de gearresteerde Ervis V. (35) tot zijn club rekenen. Vrijwel alle betrokken advocaten vroegen woensdag om het voorarrest van hun cliënt te schorsen, maar de rechter besloot iedereen in voorlopige hechtenis te houden.

EncroChat
Advocate Francoise Landerloo (Houman E.) was kritisch over de rol van EncroChat in deze zaak. Die versleutelde chatdienst werd vorig jaar gekraakt en zo kwamen miljoenen geheime gesprekken in handen van justitie. Ook in dossier Alba Car speelt EncroChat een belangrijke rol. Landerloo en haar collega Serge Weening vragen zich af of het gebruik van de Encro-gesprekken rechtmatig is. De rechter geeft justitie zes weken de tijd om het gebruik van Encro-bewijs te onderbouwen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen