Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeven jaar celstraf geëist tegen vermeende huurmoordenaar

Geplaatst opdonderdag 14 januari 2021 - 11:31

Hristo H. (45) en Bojan V. (37) waren in maart 2019 in Helden om daar een moordaanslag te plegen. Daar zegt justitie voldoende bewijs voor te hebben. De aanklaagster eiste donderdag zeven jaar gevangenisstraf.

Die strafeis was overigens alleen voor Hristo; zijn Servische kompaan Bojan ontbrak donderdag, omdat hij positief zou zijn getest op het coronavirus.

Lees ook: Serviër veinst mogelijk corona om rechtszaak te ontlopen

Bezorgde buren
Bezorgde buurtbewoners belden in maart 2019 de politie, nadat ze meerdere keren dezelfde auto hadden gezien in de Nieuwstraat in Helden. In die auto zaten mannen die hun blik duidelijk gericht hadden op woningen aan het Mariaplein. Toen de politie op 13 maart poolshoogte kwam nemen, scheurde de auto plots weg.

Doorgeladen geweer
Een kilometerslange achtervolging eindigde bij een bosperceel in Neer. Daar werden de vermeende huurmoordenaars omsingeld door agenten. In het bos vonden de speurders een doorgeladen AR15; een semiautomatisch geweer. Daarop zat dna van Bojan. Na onderzoek bleek hun auto gestolen, net als de kentekenplaten op die auto. In de wagen stonden jerrycans met benzine.

Volgens justitie om de auto na de geplande liquidatie in brand te steken en zo sporen te wissen. In Liessel, op zo'n twintig minuten rijden van Helden, stond volgens justitie een vluchtauto klaar. Daarin werden twee versleutelde telefoons gevonden met dna van Bojan en Hristo.

Lees ook: Mysterie in Helden: liquidatiepoging of diamantroof?

Friturekoning John
De aanklaagster ziet alle ingrediënten voor een moordaanslag. Overigens is nooit echt vastgesteld wie het beoogde slachtoffer was. De belangrijkste naam op het lijstje van de politie is die van friturekoning John B., die is veroordeeld voor de moord op Tanja Gurskaja. Hij woonde destijds in de omgeving van de Nieuwstraat. Overigens zat John op dat moment vast in de zaak Gurskaja.

Terug naar het gevang
Eerder verklaarden de mannen dat ze inderdaad een misdaad wilden plegen, maar dat ze niet in Helden waren voor een liquidatie. Zij wilden naar eigen zeggen diamanten stelen. Die versie bracht advocate Bo Maenen donderdag opnieuw naar voren. "Andere scenario's zijn niet uitgesloten. Justitie trekt te gemakkelijk de conclusie dat hier een moord werd beraamd." Maenen pleitte voor vrijspraak.

In april 2020 werd het voorarrest van de mannen geschorst. De aanklaagster verzocht donderdag om Hristo direct weer achter tralies te zetten. De rechter wilde daar niet direct over beslissen. Over twee weken wordt er uitspraak gedaan in de liquidatiezaak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen