Overslaan en naar de inhoud gaan

Zet de uittocht uit FvD Limburg door?

Geplaatst opzondag 6 december 2020 - 19:34

Derde Statenlid Bart Smeets liet vrijdag weten uit de Forum voor Democratie (FvD) te stappen en het vermoeden bestaat dat er nog meer leden zullen volgen.

Die uitspraak deed hij zondag in L1mburg Centraal.

"Iedereen neemt voor zichzelf de beslissing, maar het vermoeden bestaat dat er één of twee zullen volgen", zegt Smeets. Wanneer dat gaat gebeuren, is niet bekend.

'Geen verrassing'
De Limburgse Statenfractie van FvD brokkelt steeds verder af. Dat vierde Statenlid Nico Vincken definitief zijn lidmaatschap heeft opgezegd, komt voor Smeets niet geheel als een verrassing. "We staan regelmatig met elkaar in contact dezer dagen. Voor mij was het geen verrassing."

Lees ook: Statenlid Nico Vincken stapt definitief uit FvD

Winst Baudet
Zijn eigen vertrek doet hem wel pijn. "Het nemen van zo'n beslissing gaat niet over een nacht ijs. Alle publiciteit in de verwijten rondom extremisme en nazisme gaat je niet in de koude kleren zitten. En op een gegeven moment wil je er niet mee geassocieerd worden, natuurlijk. Maar los daarvan vind ik het heel belangrijk om te kijken wat de koers van de partij gaat doen. De ledenraadpleging af te wachten vond ik belangrijk. Want daarin wordt natuurlijk de koers van de partij bepaald. En toen Baudet won, was voor mij duidelijk dat ik niet meer lid wilde zijn."

Volgens Smeets wordt Baudet veel omringd door jeugdigen. "De jongerenorganisatie van Forum voor Democratie is de ziel van de partij. Heel veel mensen die tegengas gaven, zijn nu vetrokken. En dat is jammer."

Lees ook: Baudet blijft: Statenfractie FvD Limburg brokkelt verder af

Binding
Smeets blijft in het Limburgs Parlement zitten. Samenwerken met de opgestapte leden en leden die mogelijk niet de partij verlaten staat bij hem hoog in het vandaal. "We willen in ieder geval de grondbeginselen en de kernwaarden, zoals de FvD die in het partijprogramma heeft staan, uitdragen in het Limburgs Parlement. We kijken verschillend tegen het leiderschap van Baudet aan. Maar dat betekent niet dat we verschillend aankijken tegen de grondbeginselen en dat is wat ons bindt."

Smeets denkt nu niet aan het oprichten van een nieuwe partij, maar kan zich wel voorstellen dat er een wordt opgericht. "Het gat tussen de PVV en VVD ligt nu open en mensen gaan daarop inspringen. Daar is behoefte aan."

Lees ook: Fractie Forum voor Democratie Limburg verscheurd

In januari verder
Het avontuur bij de FvD is voor Smeets geëindigd, maar hij gaat gewoon in de politiek verder. De politicus bijt zich nu vast in het dossier van VDL Nedcar. Daar gaat hij zijn energie ingooien. "En in januari gaan we met frisse moed met het team verder. We gaan niet bij de pakken neerzitten."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen