Overslaan en naar de inhoud gaan

Zes zussen samen op de bühne in echtscheidingsvoorstelling

Geplaatst opdonderdag 12 mei 2022 - 22:02

Voor haar opleiding tot theatermaker vroeg de Venlose Jazzy van Wersch haar vijf zussen om samen een voorstelling te maken. De zes zussen zijn bij elkaar gekomen door twee echtscheidingen.

Zes zussen met samen zes ouders. Dat gegeven vormt het uitgangspunt voor de voorstelling Zus6en.

Scheiden in onze maatschappij
Jazzy van Wersch zocht een onderwerp voor een voorstelling die ze voor haar opleiding moest maken. "Ik wilde eigenlijk heel graag een voorstelling met en voor kinderen maken. De thematiek scheiden in onze maatschappij zou het onderwerp worden. Ik vind dat een onderwerp waar meer over gesproken mag worden", vertelt de jonge theatermaker tijdens een repetitie in Theater de Garage.

Video: Omroep Venlo

Keukentafel
"Ik was daarop aan het broeden thuis aan de keukentafel met al mijn zussen. Ik dacht: 'huh, wij zijn bij elkaar gekomen door scheiding'. Dat kan bijna niet mooier dan dat ik hen vraag om mee te doen." Zo geschiedde. Haar vijf zussen waren meteen enthousiast.

Iedere zondag spelen
Het idee uitwerken en rondbreien was nog wel een uitdaging. Ten eerste logistiek: de jongste zussen wonen nog in Venlo en voltooien daar hun middelbare school. Jazzy doet de opleiding in Amsterdam en twee andere zussen wonen in Roermond en Arnhem.

Theater de Garage in Venlo bood uitkomst. Zeker omdat er vanwege corona nauwelijks activiteiten waren, kregen ze een sleutel en vanaf januari werd er iedere zondag gerepeteerd en gecreëerd.

Multidisciplinair
Volgens Jazzy waren er volop ideeën. Meerdere zussen hadden al dans- en acteerervaring. Er ontstond daardoor vanzelf een voorstelling bestaande uit meerdere onderdelen. Van scènes met tekst tot dansstukken op muziek. "Het zijn verschillende reflecties op de scheidingen in ons gezin. Iedereen doet dat vanuit zijn eigen discipline en talent."

Venlo en Amsterdam
Inmiddels staat de voorstelling goed in de steigers. Dat moet ook wel, want eind mei wordt die voor het eerst uitgevoerd in Amsterdam. De voorstelling is op zaterdagavond 18 juni en zondagmiddag 19 juni te zien bij Theater de Garage.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen