Overslaan en naar de inhoud gaan

Zes jaar cel geëist tegen 'seksdeurwaarder'

Geplaatst opdinsdag 27 juli 2021 - 15:30

Tegen ex-deurwaarder Hans K. (69) is dinsdag zes jaar gevangenisstraf geëist. De Mechelse man wordt verdacht van verkrachting van drie slachtoffers, aanranding en ambtelijke omkoping tussen 2002 en 2016.

De eerste meldingen waren volgens het Openbaar Ministerie (OM) al uit 1993. Volgens justitie neemt de verdachte weinig verantwoording voor zijn daden. Slachtoffers hebben nog steeds therapie en de schaamte is groot.

Video: L1

Undercover in Nederland
De verdachte kwam als deurwaarder geregeld bij vrouwen met schulden over de vloer. Hij zou meermaals hebben voorgesteld dat ze hun schulden konden aflossen in natura. Datzelfde gebeurde toen hij in februari 2017 op camera werd gevangen door Alberto Stegeman van het televisieprogramma Undercover in Nederland.

'Nooit gedreigd'
Na de uitzending kwamen er veel meer verhalen van soortgelijke gebeurtenissen naar boven. Dinsdag tijdens zijn proces werd duidelijk dat er politieverhoren zijn van zo’n achttien vrouwen. Uiteindelijk zijn drie gevallen van verkrachting en meerdere gevallen van ambtelijke omkoping tenlastegelegd.

Hans zei aan het begin van de rechtszaak bereid te zijn om te verklaren. Op de verdenkingen van dwang en omkoping bleef de verdachte echter ontkennen. "Ik heb nooit iemand gedwongen, er is nooit gedreigd of wat dan ook. Nooit."

Lees ook: 'Seksdeurwaarder' verdacht van drie verkrachtingen

Video: L1

Alleenstaande vrouwen
Hans zei ook dat hij nooit heeft gezegd dat seks de oplossing was om van de schulden af te komen. "Als ik een vrouw leuk vond en ze was alleen, dan kwam het wel eens tot zo’n vraag. Als ze leuk was en het een beetje klikte dan kun je zo’n vraag stellen. Het ging om een vrijwillige afspraak waar geld werd betaald voor plezier", zo benadrukte hij.

"En of ze dat geld dan gebruikten voor boodschappen of om haar schuld af te betalen, dat weet ik niet." Getuigenverklaringen van elf vrouwen geven een ander beeld. "Hij benadert in zijn functie als deurwaarder vrouwelijke klanten waarvan hij weet dat ze schulden niet kunnen betalen. Hij kent hun financiële positie en benadert kwetsbare alleenstaande vrouwen. Vaak met kinderen."

Geen keuze
Volgens de vrouwen kwam hij geregeld langs. "Hij voert de druk op. Als vrouwen zeggen niet te kunnen betalen, stelt hij voor om seks te hebben. Als tegenprestatie zou hij schulden overnemen of kunnen verlichten", zegt de officier van justitie. "Verdachte geeft vrouwen vaak de keuze, geeft hen bedenktijd. Maar feitelijk is dit manipulatie. Hij schetst een keuze tussen twee kwaden. Gedwongen seks met een deurwaarder of alles kwijtraken en met kinderen op straat komen te staan: dat is feitelijk geen keuze."

Woensdag volgt het pleidooi van Marijn Zuketto, de advocaat van K.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen