Overslaan en naar de inhoud gaan

Zes belangrijke spelers voor rechter in 'dossier Albanië'

Geplaatst opdinsdag 3 september 2019 - 7:54

Na maanden van onderzoek komen dinsdagmiddag zes mensen voor de rechter in 'dossier Albanië', de omvangrijke drugszaak waarin voornamelijk Albanezen vertegenwoordigd zijn.

Op 21 mei werden zestien mensen gearresteerd. Justitie laat L1 weten dat zij allemaal nog als verdachte worden gezien. Het gaat dinsdag overigens om een pro forma-zitting; de zaak wordt niet inhoudelijk behandeld.

Lees ook: Justitie luisterde Albanese drugsnetwerken maandenlang af

Meer arrestaties
Dat er inmiddels tien mensen op vrije voeten zijn, betekent dat justitie of de rechter in een eerder stadium heeft gezien dat er te weinig gronden zijn om ze in voorarrest te houden. Zij worden bijvoorbeeld verdacht van 'kleine' zaken, als wapenbezit of het in huis hebben van relatief kleine hoeveelheden drugs. Het onderzoek loopt nog en justitie sluit niet uit dat er meer mensen gearresteerd worden.

Illegale betalingen
Onder de zes verdachten die zich dinsdag voor de rechter moeten verantwoorden, bevinden zich ook vermeende kopstukken Haxhi P. (34), Abdnbie B. en Chihab A. (beiden 40). Die laatste twee runden het Geleense bedrijf Europrofex, dat zich voordeed als handel in autobenodigdheden. In werkelijkheid hielden de Marokkaanse Belgen zich bezig met illegale betalingen en het faciliteren van hennepteelt, zo stelt justitie.

Grieks restaurant
En daar komt verdachte Haxhi kijken. Hij stond in direct contact met Abdnbie en Chihab, die ervoor zorgden dat Haxhi en zijn mensen hennep konden telen in verschillende panden in Geleen en omgeving. Europrofex betaalde alle vaste lasten en zorgde voor valse identiteitsbewijzen, terwijl een Grieks restaurant in Geleen voor valse werkgeversverklaringen zorgde. Zo kon de groep Albanezen onder de radar opereren. Officieel waren ze niet eens in ons land.

Duidelijke structuur
Justitie spreekt van een organisatie met een duidelijke structuur. Onder de vlag van Europrofex zouden drie verschillende groepen hebben geopereerd. Vijf van de zes verdachten worden ook officieel gezien als onderdeel van dat geheel; zij worden verdacht van deelname aan een organisatie die als doel had hennep te telen en te verhandelen.

Stem op de Lage Landenlijst!
Ga naar L1.nl/deLageLandenlijst

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen