Overslaan en naar de inhoud gaan

Zes belangrijke spelers voor rechter in 'dossier Albanië'

Geplaatst opdinsdag 3 september 2019 - 7:54

Na maanden van onderzoek komen dinsdagmiddag zes mensen voor de rechter in 'dossier Albanië', de omvangrijke drugszaak waarin voornamelijk Albanezen vertegenwoordigd zijn.

Op 21 mei werden zestien mensen gearresteerd. Justitie laat L1 weten dat zij allemaal nog als verdachte worden gezien. Het gaat dinsdag overigens om een pro forma-zitting; de zaak wordt niet inhoudelijk behandeld.

Lees ook: Justitie luisterde Albanese drugsnetwerken maandenlang af

Meer arrestaties
Dat er inmiddels tien mensen op vrije voeten zijn, betekent dat justitie of de rechter in een eerder stadium heeft gezien dat er te weinig gronden zijn om ze in voorarrest te houden. Zij worden bijvoorbeeld verdacht van 'kleine' zaken, als wapenbezit of het in huis hebben van relatief kleine hoeveelheden drugs. Het onderzoek loopt nog en justitie sluit niet uit dat er meer mensen gearresteerd worden.

Illegale betalingen
Onder de zes verdachten die zich dinsdag voor de rechter moeten verantwoorden, bevinden zich ook vermeende kopstukken Haxhi P. (34), Abdnbie B. en Chihab A. (beiden 40). Die laatste twee runden het Geleense bedrijf Europrofex, dat zich voordeed als handel in autobenodigdheden. In werkelijkheid hielden de Marokkaanse Belgen zich bezig met illegale betalingen en het faciliteren van hennepteelt, zo stelt justitie.

Grieks restaurant
En daar komt verdachte Haxhi kijken. Hij stond in direct contact met Abdnbie en Chihab, die ervoor zorgden dat Haxhi en zijn mensen hennep konden telen in verschillende panden in Geleen en omgeving. Europrofex betaalde alle vaste lasten en zorgde voor valse identiteitsbewijzen, terwijl een Grieks restaurant in Geleen voor valse werkgeversverklaringen zorgde. Zo kon de groep Albanezen onder de radar opereren. Officieel waren ze niet eens in ons land.

Duidelijke structuur
Justitie spreekt van een organisatie met een duidelijke structuur. Onder de vlag van Europrofex zouden drie verschillende groepen hebben geopereerd. Vijf van de zes verdachten worden ook officieel gezien als onderdeel van dat geheel; zij worden verdacht van deelname aan een organisatie die als doel had hennep te telen en te verhandelen.

Stem op de Lage Landenlijst!
Ga naar L1.nl/deLageLandenlijst

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen