Overslaan en naar de inhoud gaan

Zelfs doodgaan kan vanaf nu milieuvriendelijk

Geplaatst opdinsdag 11 december 2018 - 16:49

Ook de uitvaartbranche wordt steeds milieuvriendelijker. Crematoria stappen over op 'groene' ovens en Limburg krijgt de primeur: het crematorium in Geleen krijgt begin volgend jaar de eerste elektrische crematie-oven.

Nu worden alle ovens in Nederland nog gestookt op gas.

Nieuwe stap
Het Noord-Hollandse bedrijf DFW is de fabrikant van de elektrische oven die net op de markt is. Uitvaartorganisatie Dela gaat de eerste oven in gebruik nemen. Volgens een woordvoerder van DELA is duurzaamheid de grootste drijfveer voor de overstap naar elektrisch. "In februari hebben we besloten om volledig over te stappen. Wij krijgen als uitvaartbranche de vraag om te verduurzamen. Dit is daarin een nieuwe stap", aldus Martijn van de Koolwijk van het bedrijf.

Zonnepanelen
Nederland is niet het eerste land in Europa waar elektrisch cremeren geïntroduceerd wordt. Van de Koolwijk: "Zwitserland loopt voor hierin. Daar wordt het al veel meer toegepast. Dat komt ook door de prijzen van gas, die daar een stuk hoger zijn. Tot voor kort was het vaak niet efficiënt. Met de nieuwe oven is dat anders. De fabrikant belooft dat de elektrische variant zo’n 10 procent energiebesparing oplevert. Daar hebben wij dan ook vertrouwen in." De elektrische oven kan in theorie gekoppeld worden aan groene energie. Een uitvaartcentrum kan bijvoorbeeld met zonnepanelen een deel van de benodigde elektriciteit opwekken.

Grote 1
Dela wil op termijn alleen nog maar gebruikmaken van elektrische ovens. "Bij alle nieuwbouw wordt daar al rekening mee gehouden. En voor vervanging van ovens op bestaande locaties geldt hetzelfde, mits het technisch mogelijk is. Bij een nieuwbouwlocatie in Groningen was de eerste elektrische oven eigenlijk al dit jaar voorzien. Door uitstel komt de vervanging van een van de twee ovens in Geleen nu eerst aan de beurt. Dat zal ergens in het eerste kwartaal zijn van volgend jaar. Omdat het de eerste is komt er ook een grote 1 op die oven te staan."

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen