Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Zelfs doodgaan kan vanaf nu milieuvriendelijk

Geplaatst opdinsdag 11 december 2018 - 16:49

Ook de uitvaartbranche wordt steeds milieuvriendelijker. Crematoria stappen over op 'groene' ovens en Limburg krijgt de primeur: het crematorium in Geleen krijgt begin volgend jaar de eerste elektrische crematie-oven.

Nu worden alle ovens in Nederland nog gestookt op gas.

Nieuwe stap
Het Noord-Hollandse bedrijf DFW is de fabrikant van de elektrische oven die net op de markt is. Uitvaartorganisatie Dela gaat de eerste oven in gebruik nemen. Volgens een woordvoerder van DELA is duurzaamheid de grootste drijfveer voor de overstap naar elektrisch. "In februari hebben we besloten om volledig over te stappen. Wij krijgen als uitvaartbranche de vraag om te verduurzamen. Dit is daarin een nieuwe stap", aldus Martijn van de Koolwijk van het bedrijf.

Zonnepanelen
Nederland is niet het eerste land in Europa waar elektrisch cremeren geïntroduceerd wordt. Van de Koolwijk: "Zwitserland loopt voor hierin. Daar wordt het al veel meer toegepast. Dat komt ook door de prijzen van gas, die daar een stuk hoger zijn. Tot voor kort was het vaak niet efficiënt. Met de nieuwe oven is dat anders. De fabrikant belooft dat de elektrische variant zo’n 10 procent energiebesparing oplevert. Daar hebben wij dan ook vertrouwen in." De elektrische oven kan in theorie gekoppeld worden aan groene energie. Een uitvaartcentrum kan bijvoorbeeld met zonnepanelen een deel van de benodigde elektriciteit opwekken.

Grote 1
Dela wil op termijn alleen nog maar gebruikmaken van elektrische ovens. "Bij alle nieuwbouw wordt daar al rekening mee gehouden. En voor vervanging van ovens op bestaande locaties geldt hetzelfde, mits het technisch mogelijk is. Bij een nieuwbouwlocatie in Groningen was de eerste elektrische oven eigenlijk al dit jaar voorzien. Door uitstel komt de vervanging van een van de twee ovens in Geleen nu eerst aan de beurt. Dat zal ergens in het eerste kwartaal zijn van volgend jaar. Omdat het de eerste is komt er ook een grote 1 op die oven te staan."

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen