Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeldzame vondst tijdens onderzoek behoud Genneperhuis

Geplaatst opzaterdag 4 december 2021 - 12:28

Tijdens een onderzoek bij de ruïne van het Genneperhuis is een tufstenen muurwerk gevonden van een achthoekige toren uit de 12e eeuw. De betrokken archeologen noemen het een hele bijzondere ontdekking.

Het Genneperhuis ligt verscholen achter bomen en onder struiken aan de monding van de Niers in de Maas. De rijksmonumentale ruïne was ooit een imposante burcht, maar raakt steeds verder in verval.

Achthoekige toren
Een aantal jaren geleden is een onderzoek gestart om te kijken hoe de ruïne het best kan worden behouden. Daarvoor zijn onlangs proefsleuven gegraven en die leidden tot de zeldzame vondst: muurresten van een achthoekige toren.

Archeoloog Sjaak Mooren was verrast door de ontdekking. "Zo'n achthoekige toren is voor Nederland heel bijzonder. Normaal zie je ze bij kerken maar zelden bij kastelen. Daar zijn er maar een paar van in Nederland en de rest van Noordwest-Europa." Volgens Mooren is bij de bouw voor de achthoekige toren gekozen om indruk te maken. "De meeste kasteeltorens zijn immers vierkant, rechthoekig of rond."

Onderzoek
Met het proefsleuvenonderzoek wordt geprobeerd de leeftijd van verschillende muurresten te bepalen. Dat is informatie die nodig is om een goed plan te kunnen maken voor het behoud van de ruïne. Inmiddels heeft het onderzoek veel bruikbare informatie opgeleverd die nog verder wordt onderzocht.

Rijksmonument
Het Genneperhuis is een beschermd archeologisch en bebouwd rijksmonument. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, gemeente Gennep, provincie Limburg en Staatsbosbeheer werken nauw samen om te komen tot een goed consolidatieplan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen