Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeldzame vlinder gespot in Zuid-Limburg

Geplaatst opzondag 27 december 2015 - 15:50

Op tweede kerstdag zijn er tientallen dagvlinders gezien. In Zuid-Limburg werd zelfs een grote vos gemeld. Dit is een erg zeldzame vlinder in Nederland.

Dat meldt de Vlinderstichting in Wageningen zondag. Volgens de stichting was het een unicum dat de vlinders zich al met de kerst lieten zien.

Zonnetje
Vlinders hebben naast warmte ook extra zon nodig om hun lichaamstemperatuur op de gewenste 30 graden te krijgen. Op eerste kerstdag liet de zon verstek gaan en zijn er geen vlinders gezien. Maar op tweede kerstdag was er veel zon en met een temperatuur van zo’n 12 tot 14 graden werden de vlinders actief.

Grote vos
De atalanta was met zestien waarnemingen de meest gesignaleerde vlinder. Op de tweede plek kwam de citroenvlinder met zeven meldingen. Ook werden zes dagpauwogen gemeld. Spectaculair was volgens de Vlinderstichting de melding van een grote vos in Zuid-Limburg. Deze vlinder komt wel voor in Centraal- en Zuid-Europa, maar wordt in Nederland en België niet vaak gezien.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Eerste sneeuwval in Limburg
Kans op natte sneeuw in Zuid-Limburg
Natte sneeuw op komst in Limburg
Gratis opvang voor daklozen Zuid-Limburg vanwege vrieskou
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen