Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeldzame otter duikt op in Zuid-Limburg

Geplaatst opzaterdag 4 december 2021 - 9:00

Het is onduidelijk of het een blijvertje is, maar in natuurgebied Dal van de Roode Beek bij Schinveld is een otter gespot. De otter is een zeldzaamheid in Limburg.

In 1985 verdween de otter uit onze provincie en later uit Nederland. Sinds enkele jaren is hij bezig met een comeback. In de afgelopen jaren werden af en toe sporen van de visotter gevonden in Midden-Limburg. Nu is hij gezien in Zuid-Limburg.

Video: L1

Dal van de Roode Beek
Natuurfilmer Willy de Koning glimt van trots. Op een van haar wildcamera's in het Dal van de Roode Beek heeft ze de otter vastgelegd. Deze is te zien als hij aan de visjes snuffelt die zij bij een vennetje heeft neergelegd. "Mijn mond viel open van verbazing toen ik de otter voor het eerst zag. Ik hoop dat het een blijvertje is. Ik heb hem de afgelopen weken vijf keer op de camera gehad, dus dat is wel een goed teken."

Poepjes
Waar de otter vandaan komt is onduidelijk. De Koning hoopt dat in de omgeving otterpoepjes worden gevonden om zodoende meer over het dier te weten te komen. "Dan kunnen ze namelijk ook de herkomst van het dier achterhalen."

Uitgestorven
De otter stierf in 1988 uit in Nederland. Het dier is sinds enkele jaren weer terug en inmiddels telt Nederland er een kleine 400. In Limburg heeft hij zich niet veel laten zien. Vanaf 2018 is de otter af en toe gespot en dan in Midden-Limburg.

Waterkwaliteit
In onze provincie is de afgelopen jaren van alles gedaan om het dier een warm welkom te bieden, Zo is de waterkwaliteit verbeterd, iets waar de otter vatbaar voor is. De vondst hier kan als een succesje worden gezien, zegt Hettie Meertens van ARK Natuurontwikkeling. "Ik ben blij verrast dat het dier zich nu in Zuid-Limburg laat zien. Er zijn veel projecten geweest waardoor de natuur met de beken en rivieren er absoluut op vooruit is gegaan. Dus dit is loon naar werken", aldus Meertens.

Passages
Ook zij kan niet zeggen of hiermee de visotter vaste voet aan wal heeft gezet in Limburg. Daarvoor moet nog meer gebeuren, zo stelt ze. "Je moet goede, robuuste verbindingen maken. Dus waar wegen natuurgebieden kruisen moeten passages komen zoals bijvoorbeeld loopplankjes. Hiermee kan de otter veilig van het ene naar het andere gebied lopen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen