Het oorlogsmuseum Eyewitness in Beek heeft een zeldzame Enigma-codeermachine in ontvangst mogen nemen. Het gaat om het Wehrmacht-model.
Het is een zeldzaam exemplaar dat door het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt om gecodeerde berichten te sturen.
Raadsel
De enigma is eind jaren '20 ontwikkeld. In het grieks betekent enigma 'raadsel', maar de eigenlijke benaming is de Schulusselmachine E of Cyphermachine E. De machines werden ook gebruikt door Europese legers en onder andere de Duitse inlichtingendienst Abwehr.
Menselijke fouten
Het lukte Polen als eerste om de enigma te kraken. Uiteindelijk werd de code in Bletchley Park gebroken. Tijdens de piek werkten er 7000 mensen aan. Niet voor niets, want de werking van het apparaat is ingewikkeld. Door een aantal menselijke fouten in de (de)codeerboeken en het feit dat de eigen letter nooit versleuteld kon worden in zichzelf, was het uiteindelijk toch te kraken. Door de informatie die de geallieerden konden ontvangen vanuit de gekraakte codes, duurde oorlog enkele jaren korten, zo is de schatting.
Lees ook: Oorlogsmuseum verrast met zeldzame codeermachine WO II
Type G
Van de zo'n 100.000 geproduceerde Enigma's in verschillende types hebben enkele honderden de oorlog overleefd. Eerder kocht het oorlogsmuseum in Overloon nog een zeldzame Enigma-codeermachine. Dat ging toen om een machine van het type G.