Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeldzame codeermachine voor oorlogsmuseum Eyewitness

Geplaatst opwoensdag 13 november 2019 - 13:32

Het oorlogsmuseum Eyewitness in Beek heeft een zeldzame Enigma-codeermachine in ontvangst mogen nemen. Het gaat om het Wehrmacht-model.

Het is een zeldzaam exemplaar dat door het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt om gecodeerde berichten te sturen.

Raadsel
De enigma is eind jaren '20 ontwikkeld. In het grieks betekent enigma 'raadsel', maar de eigenlijke benaming is de Schulusselmachine E of Cyphermachine E. De machines werden ook gebruikt door Europese legers en onder andere de Duitse inlichtingendienst Abwehr.

Menselijke fouten
Het lukte Polen als eerste om de enigma te kraken. Uiteindelijk werd de code in Bletchley Park gebroken. Tijdens de piek werkten er 7000 mensen aan. Niet voor niets, want de werking van het apparaat is ingewikkeld. Door een aantal menselijke fouten in de (de)codeerboeken en het feit dat de eigen letter nooit versleuteld kon worden in zichzelf, was het uiteindelijk toch te kraken. Door de informatie die de geallieerden konden ontvangen vanuit de gekraakte codes, duurde oorlog enkele jaren korten, zo is de schatting.

Lees ook: Oorlogsmuseum verrast met zeldzame codeermachine WO II

Type G
Van de zo'n 100.000 geproduceerde Enigma's in verschillende types hebben enkele honderden de oorlog overleefd. Eerder kocht het oorlogsmuseum in Overloon nog een zeldzame Enigma-codeermachine. Dat ging toen om een machine van het type G.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen