Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeldzame codeermachine voor oorlogsmuseum Eyewitness

Geplaatst opwoensdag 13 november 2019 - 13:32

Het oorlogsmuseum Eyewitness in Beek heeft een zeldzame Enigma-codeermachine in ontvangst mogen nemen. Het gaat om het Wehrmacht-model.

Het is een zeldzaam exemplaar dat door het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt om gecodeerde berichten te sturen.

Raadsel
De enigma is eind jaren '20 ontwikkeld. In het grieks betekent enigma 'raadsel', maar de eigenlijke benaming is de Schulusselmachine E of Cyphermachine E. De machines werden ook gebruikt door Europese legers en onder andere de Duitse inlichtingendienst Abwehr.

Menselijke fouten
Het lukte Polen als eerste om de enigma te kraken. Uiteindelijk werd de code in Bletchley Park gebroken. Tijdens de piek werkten er 7000 mensen aan. Niet voor niets, want de werking van het apparaat is ingewikkeld. Door een aantal menselijke fouten in de (de)codeerboeken en het feit dat de eigen letter nooit versleuteld kon worden in zichzelf, was het uiteindelijk toch te kraken. Door de informatie die de geallieerden konden ontvangen vanuit de gekraakte codes, duurde oorlog enkele jaren korten, zo is de schatting.

Lees ook: Oorlogsmuseum verrast met zeldzame codeermachine WO II

Type G
Van de zo'n 100.000 geproduceerde Enigma's in verschillende types hebben enkele honderden de oorlog overleefd. Eerder kocht het oorlogsmuseum in Overloon nog een zeldzame Enigma-codeermachine. Dat ging toen om een machine van het type G.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen