Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeldzame codeermachine voor oorlogsmuseum Eyewitness

Geplaatst opwoensdag 13 november 2019 - 13:32

Het oorlogsmuseum Eyewitness in Beek heeft een zeldzame Enigma-codeermachine in ontvangst mogen nemen. Het gaat om het Wehrmacht-model.

Het is een zeldzaam exemplaar dat door het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt om gecodeerde berichten te sturen.

Raadsel
De enigma is eind jaren '20 ontwikkeld. In het grieks betekent enigma 'raadsel', maar de eigenlijke benaming is de Schulusselmachine E of Cyphermachine E. De machines werden ook gebruikt door Europese legers en onder andere de Duitse inlichtingendienst Abwehr.

Menselijke fouten
Het lukte Polen als eerste om de enigma te kraken. Uiteindelijk werd de code in Bletchley Park gebroken. Tijdens de piek werkten er 7000 mensen aan. Niet voor niets, want de werking van het apparaat is ingewikkeld. Door een aantal menselijke fouten in de (de)codeerboeken en het feit dat de eigen letter nooit versleuteld kon worden in zichzelf, was het uiteindelijk toch te kraken. Door de informatie die de geallieerden konden ontvangen vanuit de gekraakte codes, duurde oorlog enkele jaren korten, zo is de schatting.

Lees ook: Oorlogsmuseum verrast met zeldzame codeermachine WO II

Type G
Van de zo'n 100.000 geproduceerde Enigma's in verschillende types hebben enkele honderden de oorlog overleefd. Eerder kocht het oorlogsmuseum in Overloon nog een zeldzame Enigma-codeermachine. Dat ging toen om een machine van het type G.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen