Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeldzame codeermachine voor oorlogsmuseum Eyewitness

Geplaatst opwoensdag 13 november 2019 - 13:32

Het oorlogsmuseum Eyewitness in Beek heeft een zeldzame Enigma-codeermachine in ontvangst mogen nemen. Het gaat om het Wehrmacht-model.

Het is een zeldzaam exemplaar dat door het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt om gecodeerde berichten te sturen.

Raadsel
De enigma is eind jaren '20 ontwikkeld. In het grieks betekent enigma 'raadsel', maar de eigenlijke benaming is de Schulusselmachine E of Cyphermachine E. De machines werden ook gebruikt door Europese legers en onder andere de Duitse inlichtingendienst Abwehr.

Menselijke fouten
Het lukte Polen als eerste om de enigma te kraken. Uiteindelijk werd de code in Bletchley Park gebroken. Tijdens de piek werkten er 7000 mensen aan. Niet voor niets, want de werking van het apparaat is ingewikkeld. Door een aantal menselijke fouten in de (de)codeerboeken en het feit dat de eigen letter nooit versleuteld kon worden in zichzelf, was het uiteindelijk toch te kraken. Door de informatie die de geallieerden konden ontvangen vanuit de gekraakte codes, duurde oorlog enkele jaren korten, zo is de schatting.

Lees ook: Oorlogsmuseum verrast met zeldzame codeermachine WO II

Type G
Van de zo'n 100.000 geproduceerde Enigma's in verschillende types hebben enkele honderden de oorlog overleefd. Eerder kocht het oorlogsmuseum in Overloon nog een zeldzame Enigma-codeermachine. Dat ging toen om een machine van het type G.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen