Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeker 4805 AstraZeneca-vaccinaties opgeschort in Limburg

Geplaatst opmaandag 15 maart 2021 - 18:39

De Limburgse GGD'en stellen 4.805 prikken met het AstraZeneca-vaccin uit, vanwege meldingen dat enkele mensen na de vaccinatie te maken kregen met een zeldzame combinatie van bloedstolsels en een tekort aan bloedplaatjes.

In Zuid-Limburg (GGD-Zuid) gaat het om 2.600 mensen. In Noord- en Midden-Limburg (GGD Noord) zijn het 2.205 mensen.

Geen reden tot zorg
De vaccinaties worden uitgesteld omdat mensen in onder meer Denemarken na toediening van het vaccin te maken kregen met bloedstolsels (trombose) en een tekort aan bloedplaatjes. Aanvankelijk zag Nederland geen reden tot zorg, omdat trombose heel veel voorkomt. Dan is het 'niet zo gek' dat ook gevaccineerden ermee te maken krijgen, aldus demissionair minister Hugo de Jonge.

De reden dat de AstraZeneca-vaccinaties nu toch gestaakt worden, is de zeldzame combinatie tussen bloedstolsels en een tekort aan bloedplaatjes. Tot 28 maart worden de AstraZeneca-vaccinaties niet gebruikt. Er wordt in tussentijd onderzoek gedaan naar een mogelijk verband.

Huisartsen
Voor de vier Limburgse huisartsenkoepels heeft dit besluit weinig gevolgen. De mensen die door de huisarts gevaccineerd worden, hebben hun eerste prik namelijk al gekregen, zo vertelt een woordvoerder van de Maastrichtse huisartsenkoepel ZIO. "Hun tweede prik zou sowieso pas na 28 maart plaatsvinden." Die afspraken worden daarom nog niet geannuleerd.

Hoeveel Limburgers door huisartsen gevaccineerd zijn, is niet bekend.

Teleurgesteld
Jack Jansen van zorginstelling Meander Groep benadrukt dat veiligheid prioriteit moet zijn. Toch vindt hij het jammer dat de vaccinaties nu worden uitgesteld. "Nu zijn eindelijk de thuiszorgmedewerkers aan de beurt, en dan wordt het uitgesteld. Het voelt daarom alsof het teruggaan naar normaal nog langer duurt."

Binnen zijn organisatie zijn volgens hem geen bijwerkingen bekend van trombose. "Alleen de normale bijwerkingen zoals een blauwe plek of lichte verhoging na de vaccinatie."

Overstelpt door telefoontjes
Huisarts Maud Sluysmans van Medisch Centrum Nieuwenhagen vertelt dat ze sinds het staken van de AstraZeneca-vaccinaties veel telefoontjes krijgt. "Veel mensen vragen zich af of hun gezondheid in het gedrang komt na een vaccinatie met AstraZeneca. Of mensen die zich afvragen wat dit voor hun geplande vaccinatie betekent."

Sluysmans vindt het in ieder geval een verstandig besluit om de AstraZeneca-vaccinaties tijdelijk te staken. "Alleen al vanwege de onrust. Het is goed dat we eerst afwachten wat het onderzoek naar die bijwerkingen oplevert."

Opluchting
Ilse Kempkens, verpleegkundige gehandicaptenzorg uit Grathem zou eigenlijk maandag haar eerste vaccinatie krijgen met het AstraZeneca-vaccin. Ze is opgelucht dat ze die uiteindelijk niet kreeg. "Ik twijfelde al over dat vaccin. Dat krijg je automatisch door de verhalen die erover rondgaan. Ik had sowieso liever het Pfizer-vaccin gekregen, daar is van bewezen dat het beter werkt."

Haar scepsis jegens de vaccinaties weegt overigens niet op tegen de noodzaak: "Ik blijf twijfels houden, maar ik doe het voor mijn cliënten."

Zekerheid boven alles
Peter Jacobs, infectiearts bij de GGD, vertelt dat het belangrijk is dat mensen vertrouwen houden in het AstraZeneca-vaccin. "We hebben de signalen van bijwerkingen zoals die in Denemarken, hier niet binnengekregen. Het blijft zo dat als je heel veel mensen vaccineert, zich deze zaken voordoen."

Jansen zegt goede hoop te hebben dat dit geen vertraging oplevert voor het tempo waarin gevaccineerd wordt. "We vaccineren nu minder dan zou kunnen vanwege de beperkte levering van het AstraZeneca-vaccin. Dat kan dus na 28 maart opgeschaald worden omdat er nu vaccins op de plank blijven liggen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen