Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Zeker 200 mensen overleden door werken met asbest'

Geplaatst opvrijdag 15 juni 2018 - 7:29

Zeker 200 mensen zijn dood gegaan aan de gevolgen van het werken met asbest bij de Staatsmijnen en DSM.

Dat zegt journalist Peet Adams in zijn boek: De langste adem is niet lang genoeg.

'Voorzichtige schatting'
Concrete cijfers heeft Adams niet, omdat DSM weigert inzage te geven in het aantal geregistreerde sterfgevallen, maar hij zegt dat 200 een 'voorzichtige schatting is'.

Schadevergoeding
Centraal in het boek staat de asbestweduwe Mia Widdershoven uit Susteren. Zij kreeg landelijke bekendheid, omdat zij DSM verantwoordelijk hield voor de dood van haar man Wil in 1987. Zij ging procederen tegen de onderneming en kreeg na bijna dertien jaar een schadevergoeding van 300.000 gulden.

Wrang was dat het geld niet voldoende was om alle kosten te dekken die Mia Widdershoven had gemaakt om te kunnen procederen. Dankzij haar is ook de Asbestslachtoffers Vereniging Nederland (AVN) opgericht.

Postuum eerbetoon
Het boek van Adams is een postuum eerbetoon aan Mia Widdershoven die vorig jaar overleed. In het boek wordt het proces beschreven dat de asbestweduwe doorliep en daarnaast zijn er verhalen van Limburgse oud-medewerkers van DSM die ook te maken kregen met asbestkanker.

De zoon en dochter van Mia Widdershoven zetten gedeeltelijk het werk van hun moeder voort en zijn ook nauw betrokken bij de AVN. Die organisatie heeft in de loop der jaren enkele duizenden asbestslachtoffers proberen te helpen.

Luister ook: Boek als eerbetoon aan asbestweduwe

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen