Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Zeker 200 mensen overleden door werken met asbest'

Geplaatst opvrijdag 15 juni 2018 - 7:29

Zeker 200 mensen zijn dood gegaan aan de gevolgen van het werken met asbest bij de Staatsmijnen en DSM.

Dat zegt journalist Peet Adams in zijn boek: De langste adem is niet lang genoeg.

'Voorzichtige schatting'
Concrete cijfers heeft Adams niet, omdat DSM weigert inzage te geven in het aantal geregistreerde sterfgevallen, maar hij zegt dat 200 een 'voorzichtige schatting is'.

Schadevergoeding
Centraal in het boek staat de asbestweduwe Mia Widdershoven uit Susteren. Zij kreeg landelijke bekendheid, omdat zij DSM verantwoordelijk hield voor de dood van haar man Wil in 1987. Zij ging procederen tegen de onderneming en kreeg na bijna dertien jaar een schadevergoeding van 300.000 gulden.

Wrang was dat het geld niet voldoende was om alle kosten te dekken die Mia Widdershoven had gemaakt om te kunnen procederen. Dankzij haar is ook de Asbestslachtoffers Vereniging Nederland (AVN) opgericht.

Postuum eerbetoon
Het boek van Adams is een postuum eerbetoon aan Mia Widdershoven die vorig jaar overleed. In het boek wordt het proces beschreven dat de asbestweduwe doorliep en daarnaast zijn er verhalen van Limburgse oud-medewerkers van DSM die ook te maken kregen met asbestkanker.

De zoon en dochter van Mia Widdershoven zetten gedeeltelijk het werk van hun moeder voort en zijn ook nauw betrokken bij de AVN. Die organisatie heeft in de loop der jaren enkele duizenden asbestslachtoffers proberen te helpen.

Luister ook: Boek als eerbetoon aan asbestweduwe

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Unieke overzichtstentoonstelling 50 Jaar Thielen wegens groot succes verlengd!

De tentoonstelling 50 Jaar Thielen - De ogen van de meester in het Limburgs Museum en de inleidende tentoonstelling 50 Jaar Thielen – Schetsen en tekeningen in Museum van Bommel van Dam zijn vanwege succes verlengd tot en met 10 juni. De belangstelling voor de grootse schilderwerken en de schetsen van Evert Thielen is overweldigend - inmiddels staat de teller al op 50.000 bezoekers. Dit is een verzesvoudiging van de bezoekersaantallen ten opzichte van vorig jaar.

Bekijk de tentoonstelling hier
Advertentie
IKEA feliciteert alle ouders met een nieuw wonder!

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby'tje geboren? En woont de kleine in Limburg? Stuur dan tussen 15 april en 5 mei een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

IKEA feliciteert in ieder geval alle trotse ouders met de geboorte van een nieuw wonder!

alles over de babyfoto-actie van 1Limburg
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden

Meest gelezen