Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeeland helpt: gratis vakantie voor hoogwaterslachtoffers

Geplaatst opdonderdag 29 juli 2021 - 21:26

Watersnoodslachtoffers en hulpverleners die geholpen hebben in de getroffen gebieden kunnen in september even op adem komen in een caravan of vakantiehuisje in Zeeland.

Verdeeld over die provincie worden er gratis accommodaties aangeboden. Limburgers kunnen dan een weekend, een midweek of een week komen uitblazen. Dat zegt voorzitter Anita de Munnik van serviceclub Rotary Zierikzee.

Watersnoodramp 1953
De beelden van de overstromingen in Limburg gingen door merg en been, vertelt De Munnik. Ze kreeg meteen een flashback naar de watersnoodramp van 1953 in Zeeland waarbij veel doden vielen. "De ramp van 1953 ligt nog vers in het geheugen van de Zeeuwen. We hebben toen hulp vanuit Limburg kregen en nu willen we iets terugdoen", aldus De Munnik.

Lees ook: 400 miljoen euro schade in Valkenburg door wateroverlast

Rotary is een wereldwijd netwerk van mensen die zich op allerlei manieren dienstbaar willen maken voor de maatschappij. En dat is precies wat De Munnik nu wil doen. "De getroffen mensen hebben veel ellende. Het is toch hartstikke fijn als we ze kunnen helpen. Even geen modder aan je hoofd en lekker bijkomen", legt ze uit.

Plunderingen
In eerste instantie wilde de club de auto instappen en 200 kilometer tuffen om de handjes uit de mouwen te steken. De Munnik: "Dat was achteraf niet zo'n goed idee. We wilden niet dat er gedacht werd dat we zouden komen plunderen. Toen bedachten we dit dus."

Honderd gratis vakanties
In totaal hebben zestig accommodaties zich al gemeld bij de serviceclub, maar het doel is volgens De Munnik om honderd gratis vakanties weg te geven. Rotaryclub Gulpen-Vaals zorgt ervoor dat gedupeerden zich via de website kunnen aanmelden, waarna een selectie zal plaatsvinden. De Munnik: "De getroffen mensen en hulpverleners krijgen een brief met een code zodat ze zich kunnen opgeven."

Maar de actie gaat nog een tikkeltje verder. Intussen hebben Zeeuwse ondernemers en bioscopen zich al ook gemeld bij de voorzitter. "Er zijn al vrijkaartjes voor bijvoorbeeld bioscopen en gratis dinerbonnen beschikbaar. Het is geweldig om dit te mogen doen. De saamhorigheid die je nu ziet, is fantastisch", concludeert De Munnik.

Lees ook: Extra toezicht in Valkenburg uit angst voor diefstal

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen