Overslaan en naar de inhoud gaan

Zandvoort-zondag: voltooit Verstappen zijn droomscenario?

Geplaatst opzondag 5 september 2021 - 8:00

Na twee dagen voorpret op het circuit van Zandvoort worden zondag de prijzen verdeeld bij de Dutch GP. En de coureur waar iedereen naar kijkt, heeft de beste papieren voor het eremetaal: Max Verstappen.

Met de Limburgse coureur op poleposition kregen tienduizenden fans zaterdag alvast hun zin, maar de man die een gooi wil doen naar de macht in de koningsklasse van de autosport moet zondag wel nog 'even' de oranje kroon op het werk zetten.

'Het was genieten'
'Een heerlijk gevoel', zo omschreef Verstappen de zaterdag voor de microfoon van de Formule 1. "Het publiek is geweldig en het was ook genieten in mijn auto, die reed fantastisch." Verstappen is dus enthousiast, ook al zou hij de baan op zichzelf niet als zijn favoriet betitelen. "Het is uitdagend, maar je moet voor sommige bochten nog te veel afremmen. Als je hier van de baan vliegt, zit je ook meteen in de vangrails en dat wil je niet."

Climax
Een oranje bom van vreugde kwam zaterdag tot uitbarsting op het circuit. Nog vóór de racestart heeft Zandvoort zowel óp als naast de baan de wereld alvast een zeldzame climax voorgeschoteld; de uitgelaten oranje zee aan fans liet precies zien waarom de Formule 1 in de Noord-Hollandse duinen is neergestreken, terwijl op het asfalt Verstappen en Hamilton bevestigden dat de strijd om de wereldtitel ontzettend close blijft: in het WK slechts drie punten, in de kwalificatie 0,038 seconde.

'Heel lang niet meegemaakt'
"Het publiek ging uit zijn dak en dat is toch prachtig", zei niet Verstappen, maar nota bene 'verliezer' Hamilton, die zich zaterdag een groot sportman toonde en zichtbaar genoot van de atmosfeer in voor hem vijandelijk gebied. "We hebben dit heel lang niet meer meegemaakt. Ik bedank al die mensen in het oranje voor deze geweldige sfeer. Dit is een fantastisch circuit", zo prees hij de entourage.

Lees ook: Verstappen zet Zandvoort in vuur en vlam met poleposition

Achtervleugel
Verstappen en Hamilton gaven alles in de kwalificatie, met de kanttekening dat de normaliter openklappende achtervleugel van de Red Bull dienst weigerde. "Ik had wel op de hendel geklikt, maar er is kennelijk iets niet goed gegaan", sprak Verstappen na de kwalificatie.

Daardoor werd het wellicht spannender dan noodzakelijk voor Verstappen, die zo bevestigd zag worden dat het in de Formule 1 op allerlei manieren in de soep kan lopen zonder dat een coureur daar zelf invloed op heeft. Al werd dat de afgelopen races al op allerlei manieren duidelijk: denk aan de aanrijding met Hamilton in Silverstone, het gekegel van Bottas in Hongarije en, afgelopen weekend, de verregende GP van België.

Zandvoort Dutch GP van Nederland kwalificatie (4 sep 2021)
De atmosfeer op het circuit van Zandvoort tijdens de kwalificatie.
Foto: Red Bull Content Pool

Asfalt
De buit is dan ook nog lang niet binnen voor de Limburger. Zo kan hij ondersteuning van teamgenoot Sergio Pérez tijdens de race op zijn buik schrijven, want de Mexicaan kwalificeerde zich op een dramatische zestiende plaats. Daarnaast is het 'nieuwe' Zandvoort een uitnodiging voor rijdersfouten, zoals te zien was in de verschillende trainings- en kwalificatiesessies. Tel daarbij op dat in raceverband er nog minder plek is voor iedereen op de baan en coureurs op stukken asfalt terecht zullen komen die ze letterlijk nog niet verkend hebben, en je kunt concluderen dat het wonderbaarlijk zou zijn als incidenten in met name de openingsfase uitblijven.

Lees ook: Coureurs zijn het eens: kwalificatie cruciaal in Zandvoort

Voordeel
Logischerwijs spreekt de startopstelling in het voordeel van Verstappen. Buiten Monaco is er geen circuit op de F1-kalender waar poleposition zo waardevol wordt geacht als op Zandvoort. De ruimte om in te halen is beperkt, want de DRS-zones zijn kort en de baan krap. Qua strategie lijkt er een voorspelbare race in het verschiet te liggen: alle toppers beginnen de GP op de zachte band en zullen normaal gesproken slechts één pitstop maken, waarbij dan gewisseld wordt naar de medium compound.

"Inhalen wordt gewoon moeilijk hier, dus vooraan starten is de beste positie", weet ook Verstappen. "Ik verwacht niet dat het een makkelijke race wordt. De banden slijten best hard op deze baan bij deze hoge snelheden en we rijden veel rondjes, maar natuurlijk hoop ik het zondag af te maken", aldus de Red Bull-kopman. Wat betreft die rondjes: de toeschouwers op Zandvoort krijgen inderdaad waar voor hun geld, want er worden liefst 72 rondes gereden.

Live
De Grand Prix van Nederland begint zondag om 15:00 uur. De race is dan live te volgen via L1 Radio en het liveblog op 1Limburg.

Bekijk de voorbeschouwing op de GP van Nederland in Pitlane:

L1
Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen