Overslaan en naar de inhoud gaan

Zaak-Van Rey: 'Flinterdun bewijs verstopt onder zware eis'

Geplaatst opmaandag 23 mei 2016 - 19:12

"De zaak tegen Jos van Rey is gestoeld op flinterdun bewijs, dat het Openbaar Ministerie met een forse strafeis probeert te verhullen."

Dat is kort samengevat het verweer van advocate Gitte Stevens in de zaak tegen haar cliënt, de van corruptie verdachte oud-wethouder van Roermond.

Lang pleidooi
Onderdeel na onderdeel van de aanklacht werd onder de loep genomen, en keer op keer kon dat volgens Stevens op niets anders uitlopen dan vrijspraak of een niet-ontvankelijkverklaring van het Openbaar Ministerie. "Zodat de uiteindelijke uitspraak een stuk minder lang duurt dan dit pleidooi", eindigde Stevens het betoog dat een volle zittingsdag had geduurd.

Lees ook: LIVE: Verdediging Van Rey aan het woord.

De aanklacht van corruptie? Dat was gewoon de hechte vriendschap tussen projectontwikkelaar Piet van Pol en Jos van Rey. Een vriendschap die zo ver gaat dat de kinderen van Van Pol het al van kinds af aan hebben over 'Ome Jos'. De reisjes die Van Pol en Van Rey samen maakten, waren dan ook niet om zaken in Roermond te regelen maar gewoon uitstapjes van vrienden onder elkaar.

Geld in de kas
Net zoals Van Rey ook sprak met zo veel andere ondernemers in Roermond, die ook wel eens wat in de kas van de VVD stortten. Een verweer dat ook geldt voor wat betreft de beschuldiging dat Van Rey geld zou hebben aangenomen van beveiligingsbedrijf Red Security.

Klankborden
Bij de aanklacht van lekken rond de burgemeestersbenoeming verdedigde ook Stevens weer het 'klankborden' waar Van Rey het eerder al over had. En wat haar betreft hoort daar ook het lekken van informatie naar de sollicitant bij: die geheimhoudingsplicht is volgens het kamp-Van Rey tenslotte bedoeld om de privacy van de sollicitanten te beschermen. "En die privacy wordt niet geschaad als je lekt naar de sollicitant zelf."

Verjaard
De verkiezingsfraude moet wat Stevens betreft helemaal van tafel. Niet alleen is het bewijs volgens haar op ondeugdelijke grond gevonden tijdens de huiszoeking van Van Rey, een uitgebreide reconstructie bewijst wat de advocate betreft dat er helemaal niks aan de hand is. En zelfs als dat wèl zo zou zijn, dan is de zaak ook nog eens verjaard.

Witwassen
Voor de beschuldiging van witwassen had Stevens de hulp ingeroepen van een fiscaal jurist, die in haar naam het pleidooi had aangevuld. Het kwam er op neer dat Van Rey in deze zaak alleen maar heeft gedaan wat hem was aangeraden door zijn adviseur, en dat valt hem wat de verdediging betreft niet aan te rekenen. Bovendien heeft de belastingkamer van de rechtbank in Breda zich al over dit onderdeel gebogen, en de Roermondse politicus in het gelijk gesteld.

Lees ook: Emotioneel betoog Van Rey in de rechtszaal.

Van Rey zelf was tijdens de hele zittingsdag zo goed als niet te horen, wat hem nog een compliment van de rechtbank opleverde. "U heeft uw advocate goed haar werk laten doen." De uitspraak volgt in de week van 11 juli. Donderdag is het woord aan de advocaten van medeverdachten Piet van Pol en Tilman Schreurs.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

ANP
Jos van Rey (71) wil nog niet met pensioen
Jos van Rey
Meer dan helft van getuigen gehoord in zaak Van Rey
LIVE: Tweede zittingsdag regiezitting Van Rey
Advocaat Van Rey moet orde scheppen in onderzoeksvragen
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen