Overslaan en naar de inhoud gaan

Zaak Thijs H.: 'Kamerleden willen actie van kabinet'

Geplaatst opmaandag 18 november 2019 - 8:32

Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen dat het kabinet in actie gaat komen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) om ernstige misdrijven, zoals bijvoorbeeld de moorden gepleegd door Thijs H., te voorkomen.

Dit zegt onder andere PvdA-Kamerlid Attje Kuiken tegen het AD naar aanleiding van een artikel in diezelfde krant van zaterdag. De SP wil deze week nog een debat.

De ouders van Thijs H. zouden volgens de krant voor de dubbele moord op de Brunssummerheide aan de bel hebben getrokken bij hulpverleners over het psychotisch gedrag van hun zoon, maar H. zou tot twee keer toe niet zijn opgenomen.

Gruwelijke conclusie
"Het is niet uit te leggen dat de noodkreten van de ouders van Thijs H. niet serieus zijn genomen", zegt PvdA-Kamerlid Kuiken in het AD. "Moorden hadden voorkomen kunnen worden. Dat is een gruwelijke conclusie, vooral voor de nabestaanden."

Debat
De SP wil volgens de krant dinsdag een debat aanvragen met staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. "Als naasten om hulp schreeuwen en het fout zien gaan, en er wordt niet ingegrepen, dan is dat heel ernstig", zo zegt SP-Kamerlid Maarten Hijink tegen het AD. "Met name mensen die de meest intensieve zorg nodig hebben, komen te laat in beeld. Gemeenten en zorgverzekeraars zouden veel meer moeten doen om de bemoeizorg beter te organiseren, zodat je veel eerder kunt ingrijpen."

Lerende cultuur
Ook het CDA stelt vragen naar aanleiding van het artikel in de krant. "Dit zijn opnieuw schokkende feiten", zegt CDA-Kamerlid Joba van den Berg. "Betere informatie-uitwisseling is hard nodig om tot een lerende cultuur te komen binnen de ggz."

Bezeten
H. stak op 4 mei een vrouw dood in Den Haag en drie dagen later twee anderen op de Brunssummerheide. Uit onderzoek van de krant zou blijken dat de ouders van H. op zondag en maandag na de eerste moord om hulp vroegen voor hun zoon. Hij zou 'bezeten gedrag' vertonen, gewond zijn, amper slapen en zijn omgeving angst aanjagen.

Rechtszaal
Advocaat Serge Weening van Thijs H. wilde zaterdag tegen L1 niet reageren op het verhaal in het AD. "Het verhaal moet in de rechtszaal besproken worden." Ook GGZ-instelling Mondriaan wilde niet inhoudelijk reageren in verband met de privacy van hun cliënt.

Hoofdredacteur Leo Hauben van L1 schreef naar aanleiding van het artikel in het AD een blog: journalistiek dilemma in een moordzaak.

Lees ook: 'Thijs H. tot twee keer toe afgewezen bij GGZ-instelling'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen