Overslaan en naar de inhoud gaan

Zaak Thijs H.: 'Kamerleden willen actie van kabinet'

Geplaatst opmaandag 18 november 2019 - 8:32

Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen dat het kabinet in actie gaat komen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) om ernstige misdrijven, zoals bijvoorbeeld de moorden gepleegd door Thijs H., te voorkomen.

Dit zegt onder andere PvdA-Kamerlid Attje Kuiken tegen het AD naar aanleiding van een artikel in diezelfde krant van zaterdag. De SP wil deze week nog een debat.

De ouders van Thijs H. zouden volgens de krant voor de dubbele moord op de Brunssummerheide aan de bel hebben getrokken bij hulpverleners over het psychotisch gedrag van hun zoon, maar H. zou tot twee keer toe niet zijn opgenomen.

Gruwelijke conclusie
"Het is niet uit te leggen dat de noodkreten van de ouders van Thijs H. niet serieus zijn genomen", zegt PvdA-Kamerlid Kuiken in het AD. "Moorden hadden voorkomen kunnen worden. Dat is een gruwelijke conclusie, vooral voor de nabestaanden."

Debat
De SP wil volgens de krant dinsdag een debat aanvragen met staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. "Als naasten om hulp schreeuwen en het fout zien gaan, en er wordt niet ingegrepen, dan is dat heel ernstig", zo zegt SP-Kamerlid Maarten Hijink tegen het AD. "Met name mensen die de meest intensieve zorg nodig hebben, komen te laat in beeld. Gemeenten en zorgverzekeraars zouden veel meer moeten doen om de bemoeizorg beter te organiseren, zodat je veel eerder kunt ingrijpen."

Lerende cultuur
Ook het CDA stelt vragen naar aanleiding van het artikel in de krant. "Dit zijn opnieuw schokkende feiten", zegt CDA-Kamerlid Joba van den Berg. "Betere informatie-uitwisseling is hard nodig om tot een lerende cultuur te komen binnen de ggz."

Bezeten
H. stak op 4 mei een vrouw dood in Den Haag en drie dagen later twee anderen op de Brunssummerheide. Uit onderzoek van de krant zou blijken dat de ouders van H. op zondag en maandag na de eerste moord om hulp vroegen voor hun zoon. Hij zou 'bezeten gedrag' vertonen, gewond zijn, amper slapen en zijn omgeving angst aanjagen.

Rechtszaal
Advocaat Serge Weening van Thijs H. wilde zaterdag tegen L1 niet reageren op het verhaal in het AD. "Het verhaal moet in de rechtszaal besproken worden." Ook GGZ-instelling Mondriaan wilde niet inhoudelijk reageren in verband met de privacy van hun cliënt.

Hoofdredacteur Leo Hauben van L1 schreef naar aanleiding van het artikel in het AD een blog: journalistiek dilemma in een moordzaak.

Lees ook: 'Thijs H. tot twee keer toe afgewezen bij GGZ-instelling'

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen