Overslaan en naar de inhoud gaan

Zaak Thijs H.: 'Kamerleden willen actie van kabinet'

Geplaatst opmaandag 18 november 2019 - 8:32

Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen dat het kabinet in actie gaat komen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) om ernstige misdrijven, zoals bijvoorbeeld de moorden gepleegd door Thijs H., te voorkomen.

Dit zegt onder andere PvdA-Kamerlid Attje Kuiken tegen het AD naar aanleiding van een artikel in diezelfde krant van zaterdag. De SP wil deze week nog een debat.

De ouders van Thijs H. zouden volgens de krant voor de dubbele moord op de Brunssummerheide aan de bel hebben getrokken bij hulpverleners over het psychotisch gedrag van hun zoon, maar H. zou tot twee keer toe niet zijn opgenomen.

Gruwelijke conclusie
"Het is niet uit te leggen dat de noodkreten van de ouders van Thijs H. niet serieus zijn genomen", zegt PvdA-Kamerlid Kuiken in het AD. "Moorden hadden voorkomen kunnen worden. Dat is een gruwelijke conclusie, vooral voor de nabestaanden."

Debat
De SP wil volgens de krant dinsdag een debat aanvragen met staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. "Als naasten om hulp schreeuwen en het fout zien gaan, en er wordt niet ingegrepen, dan is dat heel ernstig", zo zegt SP-Kamerlid Maarten Hijink tegen het AD. "Met name mensen die de meest intensieve zorg nodig hebben, komen te laat in beeld. Gemeenten en zorgverzekeraars zouden veel meer moeten doen om de bemoeizorg beter te organiseren, zodat je veel eerder kunt ingrijpen."

Lerende cultuur
Ook het CDA stelt vragen naar aanleiding van het artikel in de krant. "Dit zijn opnieuw schokkende feiten", zegt CDA-Kamerlid Joba van den Berg. "Betere informatie-uitwisseling is hard nodig om tot een lerende cultuur te komen binnen de ggz."

Bezeten
H. stak op 4 mei een vrouw dood in Den Haag en drie dagen later twee anderen op de Brunssummerheide. Uit onderzoek van de krant zou blijken dat de ouders van H. op zondag en maandag na de eerste moord om hulp vroegen voor hun zoon. Hij zou 'bezeten gedrag' vertonen, gewond zijn, amper slapen en zijn omgeving angst aanjagen.

Rechtszaal
Advocaat Serge Weening van Thijs H. wilde zaterdag tegen L1 niet reageren op het verhaal in het AD. "Het verhaal moet in de rechtszaal besproken worden." Ook GGZ-instelling Mondriaan wilde niet inhoudelijk reageren in verband met de privacy van hun cliënt.

Hoofdredacteur Leo Hauben van L1 schreef naar aanleiding van het artikel in het AD een blog: journalistiek dilemma in een moordzaak.

Lees ook: 'Thijs H. tot twee keer toe afgewezen bij GGZ-instelling'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen