Overslaan en naar de inhoud gaan

Zaak tegen 'hamster-moordenaar' lijkt te stranden

Geplaatst opwoensdag 29 augustus 2018 - 18:57

Bijna vier jaar na de dood van een hamster in Voerendaal, lijkt de zaak tegen zijn vermeende moordenaar in de prullenbak te belanden. Justitie heeft simpelweg te weinig bewijs.

De 26-jarige Mimoun H. zou op 22 december 2014 brand hebben gesticht in het appartement van zijn ex-vriendin, aan het Kerkplein. Daarnaast zou hij de hamster van het meisje in de oven hebben gezet.

Lees ook: Nieuw onderzoek in zaak 'hamstergriller' Mimoun H.

Jarenlange zaak
Mimoun zat een half jaar in voorarrest, voordat hij eind juli 2015 werd vrijgesproken voor zowel de brandstichting als het doden van de hamster. Justitie weigerde zich neer te leggen bij een vrijspraak en ging in hoger beroep. De zaak werd heropend en er werd nieuw onderzoek gedaan, onder meer naar telecomgegevens.

Wisselende verklaringen
Probleem voor justitie is het feit dat de ex-vriendin van Mimoun wisselende verklaringen heeft afgelegd. Daarnaast is niet bewezen dat de telefoon waarvan justitie zegt dat deze van Mimoun is, écht van hem is. Ook zijn er een hoop gegevens verdwenen uit de telefoon van de ex-vriendin, waardoor het creëren van een volledig beeld haast ondoenlijk werd.

Vrijspraak gevraagd
Doordat de aanvullende onderzoeken niets opleverden, heeft justitie in hoger beroep gevraagd om vrijspraak voor Mimoun. Dit tot tevredenheid van advocaat en rechtsfilosoof Hakan Külcü, die de man bijstaat. "Ik heb bij de rechtbank niet voor niets bepleit dat cliënt onmiddellijk vrijgesproken diende te worden."

Vreemd beroep
Külcü wist de rechtbank al eerder te overtuigen. "In grotere zaken heeft de rechtbank normaal veertien dagen de tijd om uitspraak te doen. De rechtbank heeft destijds onmiddellijk uitspraak gedaan en mijn cliënt vrijgesproken. Ik vond het dan ook vreemd dat het OM in hoger beroep was gegaan, terwijl het voor mij en kennelijk ook de rechtbank evident was dat er geen overtuigend bewijs is. Ik hoop dat het Hof mijn inzichten ook deelt."

Over twee weken doet het Hof in Den Bosch uitspraak.

Volg het internationale theaterfestival Cultura Nova in Heerlen via L1 en 1Limburg. Bekijk onze Cultura Nova-themapagina.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen