Overslaan en naar de inhoud gaan

Zaak om filmpje met Verstappen-lookalike mogelijk opnieuw

Geplaatst opdinsdag 9 november 2021 - 17:23

Een beroepszaak tussen Max Verstappen en online supermarkt Picnic over een filmpje met een imitator van de Formule 1-coureur, moet opnieuw worden gedaan. Dat is het advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland.

Verstappen en Picnic ruziën al lange tijd over een Facebook-filmpje uit 2016, omdat de lookalike inbreuk zou hebben gemaakt op het portretrecht van de sporter.

Schadevergoeding
Verstappen eiste een schadevergoeding van Picnic en kreeg bij een lagere rechter gelijk. Maar vorig jaar oordeelde het gerechtshof van Amsterdam in hoger beroep in het voordeel van het webwinkelbedrijf, dat daardoor geen schadevergoeding van 150.000 euro hoefde te betalen.

Lees ook: Picnic hoeft Max Verstappen toch niet 1,5 ton te betalen

De advocaat-generaal zet daar nu vraagtekens bij. De belangrijke adviseur voor de Hoge Raad vindt namelijk dat het gerechtshof gemakkelijk heeft gedacht over het portretrecht. Het hof redeneerde namelijk dat het overduidelijk was dat de persoon op het filmpje niet de echte Max Verstappen was, dus dat van een 'portret' geen sprake was.

Lees ook: Verstappen woest om reclame met nep-Max

Portretrecht
Volgens de advocaat-generaal is het ook helemaal niet nodig om iemand precies te laten lijken om inbreuk te maken op het portretrecht. Als duidelijk is dat de makers van het filmpje erg hun best hebben gedaan om de acteurs op de coureur te laten lijken, bijvoorbeeld door een kenmerkend petje, kan de video al een portret zijn. Over deze kwestie moet als het aan de advocaat-generaal ligt een ander gerechtshof opnieuw oordelen.

De advocaat-generaal is een belangrijke adviseur van de Hoge Raad. De adviezen die deze geeft worden vaak overgenomen, maar dat hoeft niet.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen