Overslaan en naar de inhoud gaan

Zaak Nicky nadert ontknoping: het kan nog alle kanten op

Geplaatst opvrijdag 28 januari 2022 - 7:27

Het gerechtshof in Den Bosch zal vrijdagmiddag in hoger beroep bepalen of verdachte Jos Brech (59) uit Simpelveld schuldig is aan het ontvoeren, misbruiken en doden van de toen 11-jarige Nicky Verstappen op de Brunssummerheide in augustus 1998.

Eerder werd Brech door de rechtbank in Maastricht al tot 12,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Zowel Brech als het Openbaar Ministerie gingen in hoger beroep. Enkele vragen en antwoorden over deze zaak:

Is er nu meer belastend bewijs tegen Brech?
Ondanks alle inspanningen van politie en justitie ontbreken er nog steeds veel stukken van de puzzel. Brech ontkent iedere betrokkenheid. Hij verklaarde per toeval bij het dode lichaam van Nicky te zijn uitgekomen. Door het 'fatsoeneren' van het lichaam, nadat hij ontdekte dat Nicky dood was, zijn volgens de man uit Simpelveld dna-sporen op de kleding van de jongen uit Heibloem achtergebleven. Daarna sloeg Brech in paniek op de vlucht. Deze tientallen dna-sporen zijn zeer belastend. Maar daar tegenover staat dat er geen sprake is van bloed- of spermasporen en dat er op het lichaam van Nicky vrijwel niets is aangetroffen.

Lees ook: Snikkende Brech sluit proces af: 'Heb Nicky niks misdaan'

Hoe geloofwaardig is dat scenario?
Het verhaal van Brech klinkt misschien heel ongeloofwaardig, maar daartegenover staat geen enkel scenario van het Openbaar Ministerie. Waar en hoe is Nicky ontvoerd? Waar en hoe is Nicky misbruikt? En waar en hoe is Nicky gedood? We weten het niet en zullen er waarschijnlijk nooit achter komen. Iedere invulling daarvan blijft speculeren. Brech heeft in hoger beroep veel uitgebreider en emotioneler verklaard wat er volgens hem is gebeurd bijna 25 jaar geleden. Zijn verhaal klonk oprecht en misschien zouden alle details wel kunnen kloppen vanaf het moment dat Nicky dood lag in het sparrenbosje op ruim een kilometer van het tentenkamp op de Brunssummerheide. Alleen de grote vraag blijft: wat ging daaraan vooraf? Volgens de aanklager kan niemand anders dan Brech hiervoor verantwoordelijk zijn en is hij dus de dader.

Hoe groot is de kans op een veroordeling?
Dat blijft lastig te zeggen. De kans op een veroordeling is zeker groter dan een kans op vrijspraak. Maar dat laatste kan niet worden uitgesloten. Strafrechters doen meestal na twee weken uitspraak, maar nu heeft het gerechtshof ruim twee maanden de tijd genomen. Dat geeft aan hoe ingewikkeld de zaak is. Alle verdenkingen wijzen naar de man uit Simpelveld, niemand anders zou het gedaan kunnen hebben, maar het keiharde bewijs ontbreekt. Met tal van aannames en interpretaties moeten de zwarte gaten in de film worden ingevuld. In iedere strafzaak blijven er dingen onduidelijk en onzeker, maar de vraag is hier: hoeveel onzekerheid accepteert het gerechtshof om tot een veroordeling te komen? Het wettig bewijs kan worden geleverd, maar met te weinig overtuiging volgt vrijspraak.

Lees ook: Verdediging Brech: 'Geen zedenzaak en dus geen misdrijf'

Het gerechtshof zou ook een tussenvonnis kunnen uitspreken. Hoe zit dat precies?
Advocaat Gerald Roethof kwam op de allerlaatste dag van de behandeling met een slimme zet. Hij deed een voorwaardelijk verzoek aan de rechters. Mochten ze de dna-sporen als bewijs meenemen om tot een veroordeling te komen, dan pleitte hij eerst voor een activiteitenonderzoek. Welke handelingen zijn er precies verricht om de dna-sporen bij Nicky achter te laten op zijn onderbroek en pyjama? Daar zouden externe deskundigen eens goed naar moeten kijken en daarover eerst verslag over moeten uitbrengen. Op dit moment is het nog steeds onduidelijk of het gerechtshof daarmee instemt. Maar mocht dat het geval zijn, dan volgt er vrijdag een tussenvonnis en zal het nog maanden duren voordat we weten wat de afloop van deze zaak is.

Video: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen