Overslaan en naar de inhoud gaan

Zaak Moszkowicz: historicus biedt excuses aan

Geplaatst opzaterdag 6 oktober 2018 - 11:30

De Maastrichtse historicus Paul Bronzwaer biedt zijn excuses aan voor zijn uitspraken over advocaat Max Moszkowicz senior.

Dat zei hij in het L1 Cultuurcafé op L1 Radio.

Commotie
Bronzwaer was te gast om te praten over de commotie die is ontstaan na zijn uitspraken over de bekende advocaat uit Maastricht. De stadshistoricus noemde Moszkowicz in een deze week verschenen biografie een 'holocaustexploitant'. "Ik had het zo niet moeten zeggen. Ik had het anders moeten formuleren. Het is mijn mening niet", zegt hij daar nu over.

Holocaustexploitant
De omstreden uitspraak deed Bronzwaer tijdens een interview met biograaf Marcel Haenen. Hij accordeerde vervolgens de uitgeschreven tekst van de biograaf. Bronzwaer zegt zaterdag dat hij deze tekst niet goed heeft gelezen. "Het is niet mijn mening. Ik wilde alleen maar aangeven dat er altijd hardnekkige geruchten zijn geweest."

Lees ook: Bronzwaer: 'Gekwetst en beledigd door broers Moszkowicz'

Zonen
Bram en Max jr., de zonen van Max, reageerde furieus op de uitspraken van de Maastrichtse historicus. Ze verweten hem antisemiet te zijn. Bronzwaer zegt de ophef te betreuren en zegt dat hij helemaal geen antisemiet is. "Ik werk mee aan het leggen van struikelstenen, om gedeporteerde Joden te herdenken. Daaruit blijkt toch dat ik absoluut geen antisemiet ben."

Excuses
De historicus heeft inmiddels contact gehad met Benoit Wesly van de Joodse gemeenschap om zijn excuses aan te bieden. "Ik heb dat privé naar Benoit Wesly gedaan en ik heb het nu publiekelijk gedaan."

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen