Overslaan en naar de inhoud gaan

Zaak Moszkowicz: historicus biedt excuses aan

Geplaatst opzaterdag 6 oktober 2018 - 11:30

De Maastrichtse historicus Paul Bronzwaer biedt zijn excuses aan voor zijn uitspraken over advocaat Max Moszkowicz senior.

Dat zei hij in het L1 Cultuurcafé op L1 Radio.

Commotie
Bronzwaer was te gast om te praten over de commotie die is ontstaan na zijn uitspraken over de bekende advocaat uit Maastricht. De stadshistoricus noemde Moszkowicz in een deze week verschenen biografie een 'holocaustexploitant'. "Ik had het zo niet moeten zeggen. Ik had het anders moeten formuleren. Het is mijn mening niet", zegt hij daar nu over.

Holocaustexploitant
De omstreden uitspraak deed Bronzwaer tijdens een interview met biograaf Marcel Haenen. Hij accordeerde vervolgens de uitgeschreven tekst van de biograaf. Bronzwaer zegt zaterdag dat hij deze tekst niet goed heeft gelezen. "Het is niet mijn mening. Ik wilde alleen maar aangeven dat er altijd hardnekkige geruchten zijn geweest."

Lees ook: Bronzwaer: 'Gekwetst en beledigd door broers Moszkowicz'

Zonen
Bram en Max jr., de zonen van Max, reageerde furieus op de uitspraken van de Maastrichtse historicus. Ze verweten hem antisemiet te zijn. Bronzwaer zegt de ophef te betreuren en zegt dat hij helemaal geen antisemiet is. "Ik werk mee aan het leggen van struikelstenen, om gedeporteerde Joden te herdenken. Daaruit blijkt toch dat ik absoluut geen antisemiet ben."

Excuses
De historicus heeft inmiddels contact gehad met Benoit Wesly van de Joodse gemeenschap om zijn excuses aan te bieden. "Ik heb dat privé naar Benoit Wesly gedaan en ik heb het nu publiekelijk gedaan."

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen