Overslaan en naar de inhoud gaan

Zaak Moszkowicz: historicus biedt excuses aan

Geplaatst opzaterdag 6 oktober 2018 - 11:30

De Maastrichtse historicus Paul Bronzwaer biedt zijn excuses aan voor zijn uitspraken over advocaat Max Moszkowicz senior.

Dat zei hij in het L1 Cultuurcafé op L1 Radio.

Commotie
Bronzwaer was te gast om te praten over de commotie die is ontstaan na zijn uitspraken over de bekende advocaat uit Maastricht. De stadshistoricus noemde Moszkowicz in een deze week verschenen biografie een 'holocaustexploitant'. "Ik had het zo niet moeten zeggen. Ik had het anders moeten formuleren. Het is mijn mening niet", zegt hij daar nu over.

Holocaustexploitant
De omstreden uitspraak deed Bronzwaer tijdens een interview met biograaf Marcel Haenen. Hij accordeerde vervolgens de uitgeschreven tekst van de biograaf. Bronzwaer zegt zaterdag dat hij deze tekst niet goed heeft gelezen. "Het is niet mijn mening. Ik wilde alleen maar aangeven dat er altijd hardnekkige geruchten zijn geweest."

Lees ook: Bronzwaer: 'Gekwetst en beledigd door broers Moszkowicz'

Zonen
Bram en Max jr., de zonen van Max, reageerde furieus op de uitspraken van de Maastrichtse historicus. Ze verweten hem antisemiet te zijn. Bronzwaer zegt de ophef te betreuren en zegt dat hij helemaal geen antisemiet is. "Ik werk mee aan het leggen van struikelstenen, om gedeporteerde Joden te herdenken. Daaruit blijkt toch dat ik absoluut geen antisemiet ben."

Excuses
De historicus heeft inmiddels contact gehad met Benoit Wesly van de Joodse gemeenschap om zijn excuses aan te bieden. "Ik heb dat privé naar Benoit Wesly gedaan en ik heb het nu publiekelijk gedaan."

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen