Overslaan en naar de inhoud gaan

Zaak Moszkowicz: historicus biedt excuses aan

Geplaatst opzaterdag 6 oktober 2018 - 11:30

De Maastrichtse historicus Paul Bronzwaer biedt zijn excuses aan voor zijn uitspraken over advocaat Max Moszkowicz senior.

Dat zei hij in het L1 Cultuurcafé op L1 Radio.

Commotie
Bronzwaer was te gast om te praten over de commotie die is ontstaan na zijn uitspraken over de bekende advocaat uit Maastricht. De stadshistoricus noemde Moszkowicz in een deze week verschenen biografie een 'holocaustexploitant'. "Ik had het zo niet moeten zeggen. Ik had het anders moeten formuleren. Het is mijn mening niet", zegt hij daar nu over.

Holocaustexploitant
De omstreden uitspraak deed Bronzwaer tijdens een interview met biograaf Marcel Haenen. Hij accordeerde vervolgens de uitgeschreven tekst van de biograaf. Bronzwaer zegt zaterdag dat hij deze tekst niet goed heeft gelezen. "Het is niet mijn mening. Ik wilde alleen maar aangeven dat er altijd hardnekkige geruchten zijn geweest."

Lees ook: Bronzwaer: 'Gekwetst en beledigd door broers Moszkowicz'

Zonen
Bram en Max jr., de zonen van Max, reageerde furieus op de uitspraken van de Maastrichtse historicus. Ze verweten hem antisemiet te zijn. Bronzwaer zegt de ophef te betreuren en zegt dat hij helemaal geen antisemiet is. "Ik werk mee aan het leggen van struikelstenen, om gedeporteerde Joden te herdenken. Daaruit blijkt toch dat ik absoluut geen antisemiet ben."

Excuses
De historicus heeft inmiddels contact gehad met Benoit Wesly van de Joodse gemeenschap om zijn excuses aan te bieden. "Ik heb dat privé naar Benoit Wesly gedaan en ik heb het nu publiekelijk gedaan."

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen