Overslaan en naar de inhoud gaan

Zaak Ivana Smit: 'Luna Johnson koud en arrogant'

Geplaatst opzondag 19 mei 2019 - 22:50

"De houding van Luna, zo arrogant. Ze weet precies wat ze doet, maar ze is echt keihard."

Onderzoeksjournalist en documentairemaker Thijs Zeeman zegt zondagavond in de documentaire De mysterieuze dood van Ivana Smit op SBS6 vooral geraakt te zijn door de kille houding van de vrouw die de laatste nacht doorbracht met het 18-jarige Sittardse model Ivana Smit in december 2017.

Speurwerk
Voor de bijna twee uur durende reportage achterhaalde hij met hulp van een privé-detective het adres van het echtpaar Luna en Alexander Johnson in Amerika, waar het echtpaar na de tragische dood van Ivana vanuit Kuala Lumpur naar toe verhuisd is. Het heeft er alle schijn van dat het echtpaar bewust van de radar heeft willen verdwijnen. Smit viel van een balkon op de 20ste etage van een appartementencomplex en overleed. Ze had een wilde nacht met drank, drugs en seks doorgebracht met het echtpaar dat al zeven jaar in Kuala Lumpur leefde, maar daar na de dood van de jonge vrouw niet meer lang bleef.

Fouten
Politie en justitie in Maleisië, een land waar veel corruptie is, maakten grove fouten in het onderzoek na haar dood. Zo kregen de Johnsons gelegenheid tijdens een kort verblijf in een cel wegens drugsgebruik hun schoonmaakster het appartement op orde te laten brengen na het fatale incident. Toen de politie er huiszoeking deed, werden er geen sporen meer aangetroffen. Een agent zegt in een hoorzitting over de gebeurtenis dat hij nooit een forensische opleiding heeft gehad en dus niet wist hoe hij sporen veilig moest stellen.

De Maleisische patholoog anatoom verklaart onder ede dat ze geen tijdstip van overlijden heeft kunnen vaststellen en dat Ivana nog geleefd zou hebben na haar val. Dat wordt in dezelfde hoorzitting tegengesproken door een contra-expertise van de Nederlandse forensisch patholoog Frank van der Goot. Als ze door de rechter met de bevindingen van Van der Goot wordt geconfronteerd, wil de Maleisische arts opeens niets meer verklaren, en verwijst ze naar haar baas. Op basis van de bevindingen in de maanden durende hoorzitting concludeert de Maleisische rechtbank dat de dood van Ivana een 'tragisch ongeluk' was en dat de Johnsons niet vervolgd worden voor betrokkenheid bij haar dood. De nabestaanden van Ivana zijn tegen die uitspraak in beroep gegaan.

Lees ook: Maleisische rechtbank: 'Dood Ivana Smit was ongeluk'

Ouders
De familie van Ivana is al sinds het incident bezig te achterhalen wat er precies gebeurd is. In de documentaire komen de ouders van Ivana - Karin en Marcel - voor het eerst aan het woord. Moeder Karin: "Ik neem ze het meest kwalijk dat mijn dochter naakt gevonden is. En dat ze misbruik hebben gemaakt van een meisje van 18 jaar. Ik weet vanaf dag één dat dit gewoon niet klopt."

Civiele procedure
Het achterhalen van het adres van de Johnsons door journalist Zeeman was een belangrijke stap voor de ouders. De Johnsons hebben in Maleisië nooit voor de rechter hoeven verklaren over de gebeurtenissen van de fatale nacht. In de aanloop naar de uitzending van de documentaire werd bekend dat advocaat Sébas Diekstra namens de nabestaanden van Ivana een civiele procedure tegen de Johnsons aanspant in Amerika. Ze hopen het echtpaar op die manier te dwingen een verklaring af te leggen over wat er die laatste nacht in het appartement is gebeurd, of mogelijk zelfs te kunnen vervolgen.

Lees ook: Familie Ivana Smit start civiele zaak tegen Amerikaans stel

Kritiek
Op social media oogst de documentaire na uitzending kritiek. Kijkers storen zich aan de omslachtige achtervolging van het echtpaar Johnson, de langdurige observaties van het huis van het echtpaar en de houding van journalist Thijs Zeeman, die zijn emoties niet heel goed in bedwang kan houden als het hem eindelijk lukt Luna Johnson te confronteren met de beschuldiging van betrokkenheid bij de dood van Ivana en de zwijgzame houding van het echtpaar.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen